Замор, поспаност, летаргија: лекарите предупредуваат дека сето ова укажува на сериозно заболување на еден орган

29 јуни, 2021
Screenshot_1

Дневна поспаност и зголемен замор може да укажуваат на проблеми со црниот дроб

Дневна поспаност и зголемен замор може да укажуваат на проблеми со црниот дроб, велат лекарите. Ако на тоа се додаде и несоницата, постои оправдано сомнение дека станува збор за сериозно заболување.

„Сите овие симптоми укажуваат на познат астено-вегетативен синдром: слабост, летаргија, замор… Таквите специфични манифестации како ноќна несоница и поспаност во текот на денот може да укажат на патологија на црниот дроб“, објаснуваат лекарите од Кралскиот колеџ.

Според лекарите, други сигурни знаци на проблеми со овој орган се гадење, повраќање, пожолтување на кожата и белките на очите, како и чувство на тежина во десниот хипохондриум (дел од телото под ребрата каде што се црниот дроб, стомакот и слезината).

За да се зачува и подобри здравјето на црниот дроб, лекарите ве советуваат да следите медитеранска диета, конзумирање полинезаситени масни киселини и омега-3. Покрај тоа, многу е важно да имате редовна физичка активност.

Интересно е и тоа што претходно британските лекари открија дека 3-4 шолји кафе на ден го намалуваат ризикот од развој на хронично заболување на црниот дроб за 20 проценти.

Дневна поспаност и зголемен замор може да укажуваат на проблеми со црниот дроб, велат лекарите. Ако на тоа се додаде и несоницата, постои оправдано сомнение дека станува збор за сериозно заболување.

„Сите овие симптоми укажуваат на познат астено-вегетативен синдром: слабост, летаргија, замор… Таквите специфични манифестации како ноќна несоница и поспаност во текот на денот може да укажат на патологија на црниот дроб“, објаснуваат лекарите од Кралскиот колеџ.

Според лекарите, други сигурни знаци на проблеми со овој орган се гадење, повраќање, пожолтување на кожата и белките на очите, како и чувство на тежина во десниот хипохондриум (дел од телото под ребрата каде што се црниот дроб, стомакот и слезината).

За да се зачува и подобри здравјето на црниот дроб, лекарите ве советуваат да следите медитеранска диета, конзумирање полинезаситени масни киселини и омега-3. Покрај тоа, многу е важно да имате редовна физичка активност.

Интересно е и тоа што претходно британските лекари открија дека 3-4 шолји кафе на ден го намалуваат ризикот од развој на хронично заболување на црниот дроб за 20 проценти.