Еве како да спасите човек од МОЗОЧЕН УДАР: Сè што ви треба е една игла

13 мај, 2021
glava-mozak-mozdani-udar-foto-shutterstock-1415008863-586517

Запомнете го добро овој метод, бидејќи можете да помогнете некому и да му го го спасите животот.

Кога некое лице добива мозочен удар, мозокот не прима доволно кислород, што доведува до смрт на мозочните клетки. Таквата ситуација бара итна медицинска помош! Еве неколку совети како да спасите некој што доживеал мозочен удар. Најважно е да не го поместувате оној кој има мозочен удар. Земете медицинска игла, но ако немате, ќе ви помогне и обична.

Ако користите обична игла, не заборавајте да ја стерилизирате (држете ја иглата над оган) пред да ја користите. Кога иглата е стерилизирана, со неа боцнете ги врвовите на сите 10 прсти, под ноктите на повреденото лице. Ако нема крв, затегнете ја кожата и притиснете посилно, така што крвта ќе почне да тече.

Откако ќе ги избоцкате сите 10 прсти и тие ќе започнат да крварат, ќе забележите дека пациентот се враќа во нормала. Масирајте ги ушите на пациентот додека не станат црвени, а за подобра циркулација, боцнете ја секоја ушна школка два пати додека не се појават две капки крв. Почекајте пациентот да се стабилизира, а потоа однесете го во болница, ако веќе не сте повикале брза помош.

Не принудувајте го пациентот да седне, бидејќи тоа може да предизвика пад на крвниот притисок, па затоа е подобро да биде во лежечка положба. Ова е традиционален кинески метод што се користи со години. Кинеските експерти тврдат дека овој метод е стопроцентно ефикасен и дека навистина може да помогне да се спаси некој од мозочен удар. Мозочниот удар е втората причина за смртност во светот. Затоа, добро запомнете го овој метод!