КОРОНА ВИРУСОТ ЌЕ ОСТАНЕ ВО НАС СЕКОГАШ? Научниците на нозе, „опасна“ студија тврди дека ова откритие може да го промени целиот тек на болеста

18 јуни, 2021
Screenshot 2021-06-18 202916

Што се однесува до клиничката важност на овие наоди, останува да се види доказ за интеграција кај пациенти

Резултатите од контроверзната студија покажаа можност генетскиот материјал од вирусот САРС-КоВ-2, што предизвикува Ковид-19, да може да се интегрира во нашиот геном, пишува IFLScience.

Една статија објавена во Зборникот на трудови на Националната академија на науките (PNAS) може да даде објаснување зошто луѓето кои се опоравиле од Ковид-19 се уште можат да бидат позитивни на тестирањето неколку месеци подоцна. Но, тоа се заснова и на наодите од спорното дело на истите автори објавено во декември 2020 година.

Споменатата работа предизвика сомневање во научната заедница и многумина ја означија како „опасна“ од страв дека може да предизвика загриженост дека вакцините засновани врз гласничката РНК (mRNA) можат да ја променат човечката ДНК. Авторите, сепак, нагласија дека ниту текстот, оригиналниот од минатата година, ниту оној објавен во ПНАС не го сугерираат тоа.

Последователното истражување на овие објавени контроверзни трудови открило дупки во користената методологија. Но, професорите по биологија од Институтот Вајтхед и Институтот за технологија во Масачусетс, др. Рудолф Јаениш и др. Ричард Јанг, кој го водеше истражувањето, се спротивставија на критиките.

Интеграцијата е сепак возможна?

Нивниот тим користеше три различни техники на секвенционирање за да демонстрира дали САРС-КоВ-2 РНК може да се интегрира во човечкиот геном во културата, и сите три пристапи добија доказ дека тоа е можно. ДНК копии на вирусна РНК беа присутни во геномот на клетките домаќини и беше откриено дека се интегрирани со механизам со посредство на LINE1.

Имено, LINE1 елементите сочинуваат 17 проценти од човечкиот геном и се генетски низи кои кодираат реверзна транскриптаза.

Иако се чини дека овие резултати ја поддржуваат првобитната хипотеза дека ДНК-фрагментот SARS-CoV-2 може да се интегрира во човечкиот геном со обратна транскрипција, треба да се напомене дека приближно 30% од интегрираната вирусна ДНК немала LINE-1 место за препознавање. Затоа, можно е вториот метод да е одговорен за интеграцијата.

Потребни се понатамошни истражувања

Што се однесува до клиничката важност на овие наоди, останува да се види доказ за интеграција кај пациенти. Сепак, тимот извести за интеграција на САРС-КоВ-2 во ткивото на живи и обдуцирани пациенти со Ковид-19.

„Важно е ваквите химерични транскрипти да бидат откриени во ткива што потекнуваат од пациентот“, забележаа тие. „Нашите податоци сугерираат дека кај некои ткива на пациентот, најмногу од вирусните транскрипти се добиени од интегрирани секвенци. Нашите податоци даваат увид во последиците од инфекциите со САРС-КоВ-2 кои можат да помогнат да се објасни зошто пациентите можат да продолжат да репродуцираат вирусна РНК по закрепнувањето.„

Потребно е дополнително истражување за влијанието што потенцијалната интеграција може да го има врз текот на болеста, како и истражување за импликациите врз другите РНК вируси кои предизвикуваат болести, како што се вирусите на грип.