Ковид-19 влијае и на мозокот: Секој трет излечен пациент има ментално или невролошко пореметување

3 мај, 2021
umorna-zena-u-kancelariji-830x0

Анксиозност и промена на расположението се двете најчести нарушувања што се јавуваат кај оние кои имале инфекција со корона вирус.

Ковид-19 не е само респираторна болест. Во престижното медицинско списание „Лансет“ е објавено истражување, кое сугерира дека секое трето лице кое било заразено со корона вирус има долгорочни психолошки проблеми или невролошки симптоми.

Студијата обработила податоци од медицинските досиеја на 236 000 лица со ковид-19, претежно од САД. Научниците ги споредиле овие податоци со податоците на оние кои имале други респираторни инфекции во истиот временски период.

Научниците од Оксфорд откриле дека дури 34 проценти од оние кои имале ковид-19 им било дијагностицирано невролошко или ментално нарушување во рок од шест месеци по инфекцијата.

Најчесто станува збор за анксиозност, која била дијагностицирана во 17% од случаите, а нарушувања на расположението биле откриени кај 14% од пациентите. Невролошките проблеми се посериозни кај пациенти кои морале да бидат хоспитализирани поради вирусот, но, како што покажа истражувањето, тие се почести кај оние кои се лекувале амбулантно.

– Таа стапка постепено се зголемуваше како што се зголемуваше тежината на болеста – вели Максим Такует, академски клинички соработник во психијатријата на Универзитетот во Оксфорд и коавтор на оваа студија.

– Ако ги погледнеме пациентите кои биле хоспитализирани, таа стапка се зголемила на 39 проценти. Нашите резултати покажуваат дека мозочните заболувања и менталните нарушувања се почести по корона отколку по грип или други респираторни инфекции. Сега треба да следиме што ќе се случи по шест месеци.

Миса Сами, вонреден професор по психијатрија на Универзитетот во Нотингем, претстави уште еден загрижувачки факт:

– Имаше значајни изненадувања во однос на ковид-19 како „болест на мозокот“. Потребни се дополнителни истражувања за да се открие поврзаноста помеѓу вирусот и психолошките проблеми. Психолошкиот стрес, подолгиот престој во болница и карактеристиките на самата болест може да играат улога.

Студијата исто така открила дека приближно еден од 50 пациенти кои имале ковид-19, исто така, претрпел исхемичен мозочен удар. Но, научниците истакнуваат дека инфекцијата со вирусот не влијае на појавата на сите ментални болести.

– Два важни негативни наоди беа поврзани со Паркинсонова болест и синдромот Жилиен Баре. И двете се невролошки состојби за кои знаеме дека понекогаш се поврзани со вирусна инфекција. Но, не откривме дека тие се почести по ковид-19 – истакна Такует за CNN.

Сепак, се чини дека психолошките проблеми се почести отколку невролошките компликации. Ова е исто така мислење на коавторот на студијата, професорот по неврологија и когнитивни науки Масуд Хусаин од Универзитетот Оксфорд.

Резултатите од помалите студии ја поддржуваат неговата теза. Истражувањето од февруари годинава покажа дека 30 проценти од мониторираните 381 пациент доживеале посттрауматско стресно пореметување по третманот во болницата во Рим. Исто така, студија направена во декември 2020 година покажа дека вирусот може да предизвика проблеми со движењето, дури и ако клиничката слика на болеста е умерена.

Сепак, истражувањето на психијатрите од Оксфорд има еден недостаток – користени се податоци од медицинските картони, што може да значи дека некои дијагнози кај некои пациенти не биле внесени.

– Пациентите кои имале ковид-19 имале поголема веројатност да имаат невролошка и психијатриска дијагноза едноставно затоа што добиле поголема медицинска нега и болнички набудувања во споредба со пациентите кои имале други респираторни инфекции. Тоа би можело да објасни некои од разликите што ги забележавме – истакна Такует.

Како и да е, студијата обезбедува значителни информации за долгорочните проблеми со кои се соочуваат оние кои го преживеале корона вирусот.