ШТО СЕ ЗНАЕ ЗА ИЗРАЕЛСКИОТ ЛЕК ПРОТИВ КОРОНАВИРУСОТ? Никој не починал! За само два часа, пациентите со најтешка клиничка слика се чувствуваат подобро!

16 февруари, 2021
shutterstock_199443881_1000x0

Наменет за најтешките пациенти чиј главен проблем во борбата против короната е нивниот имунолошки систем кој е „надвор од контрола“

Дали лекот „Allocetro“ ќе биде ефикасен против различните видови на корона или не, мора да биде потврдено со студија за третата фаза на клинички испитувања и досега се покажа како многу ефикасна.

Ова го покажува фактот дека 90 проценти од тешките пациенти со Ковид се опоравиле по третманот со овој лек, а овие податоци ги наведува компанијата „Biomed Enlivex Therapeutics“.

Минатата недела беше објавено дека резултатите од испитувањата за лекови во втората фаза во третманот на тешки пациенти заболени од Корона се охрабрувачки.

Од 16 пациенти, седум биле во тешка состојба, а девет биле во критична состојба. Повеќето од нив припаѓаат на возрасна група од 40 до 60 години, а сите спаѓаат во ризични групи, кога станува збор за Ковид, без разлика дали се дебели или страдаат од хипертензија. Повеќето се мажи, кои, како што покажаа некои истражувања, имаат повисока стапка на смртност.

14 од нив лекувани со лекот „Allocetro“ се опоравиле и биле пуштени дома во рок од пет дена, а двајца пациенти останале на апарати за дишење. Компанијата соопшти дека ниту еден пациент кој го користел овој лек не починал. Исто така, треба да се каже дека во првата фаза од студијата, лекот се покажал како ефикасен бидејќи се опоравиле 19 од 21 тешко заболени пациенти.

Некои пациенти зборуваа за своето искуство со овој лек и истакнаа дека веќе почувствуваа значителни промени во телото два часа по првата доза. Тие нагласуваат дека нивната сила полека се враќа, иако кашлицата и проблемите со дишењето сè уште беа присутни, но тие се чувствуваа многу подобро.

Механизмот на дејство на лекот е имуномодулаторно. Истражувањето на професорот Дрор Мевореш од Одделот за вирус на корона од Медицинскиот центар во Хадаса беше искористено за неговиот развој.

„Лекот „Allocetro“ е наменет за третман на разни тешки случаи во кои има прекумерна активност на имунолошкиот систем, што доведува до зголемено лачење на протеини на клетките на имунолошкиот систем – наречени цитокини – истите оние кои предизвикуваат бура со цитокини“, објасни професорот.

„Делува така што клетките земени од здрав донатор во лабораторија се третираат на таков начин што откако ќе бидат внесени во телото на пациентот, тие можат да запрат воспаление или бура со цитокин што е многу штетно за пациентите, вклучително и оние со коронавирус.

Лекот го потиснува имунолошкиот одговор и на тој начин ја враќа рамнотежата на организмот. Затоа е наменет за најтешките пациенти чиј главен проблем во борбата против Ковид е нивниот имунолошки систем, кој е „надвор од контрола“.

„Веруваме дека резултатите од испитувањето, во комбинација со конвенционалниот третман, даваат единствена можност за преживување на пациентите со корона во тешка и критична состојба во која бурата со цитокини уништува органи, кои потоа стануваат фатални“, рече професорот .