Жена сподели едноставен трик со кој авокадото е помеко за само 10 минути

24 јануари, 2021
8ba5166a-e380-4f76-962a-e57922dfc933

На менито на секој што јаде здраво, авокадото е неопходна храна. Ова овошје оди добро со тост за појадок, но за многумина е вистинско разочарување ако не е доволно зрело.

Но, постои едноставен трик со кој нема да мора да го оставите настрана и да почекате неколку дена да созрее.

Една мајка од Австралија сподели трик како да го омекне за само 10 минути.

Во Фејсбук групата Рецепти на воздух за пржење, таа откри дека го завиткала во алуминиумска фолија и го ставала да се пржи на топол воздух 10 минути.

Авокадото тогаш беше меко и подготвено за сос од гвакамоле.

“Вкусот не е променет, а текстурата се смени. Јас би препорачала да го ладите во фрижидер потоа, но може и вака”, напиша таа.

Трикот стана хит на Фејсбук и многумина рекоа дека ќе го искористат во првата можност. Некои додадоа дека истата техника може да се примени и на банана.

Metro пишува дека ако немате пржење со топол воздух, можете да користите микробранова печка. Единствено на што треба да внимавате е да не ставате алуминиумска фолија во неа, туку самото овошје околу десет секунди, во зависност од температурата.

Може да се користи и обична печка загреана на 100 ° C. Загрејте го авокадото 10 минути, и ако е сè уште тешко, повторете го. Со овој метод, процесот на омекнување може да трае до еден час.