ЗОШТО ЈАПОНСКАТА ДИЕТА Е СОВРШЕНА ЗА СИТЕ МАКЕДОНЦИ: Кој сака здрав и долг живот, нека се храни ВАКА!

9 април, 2021
246843_shutterstock-1928484362_ls

Еднa од земјите со поздрави навики во исхраната се Јапонците, чие мени се состои од риба, многу свеж и кисел зеленчук. Токму поради оваа диета, Јапонците се долговечен народ.

Зошто јапонската традиционална храна е толку здрава и што јадат?

Традиционалната јапонска диета е составена од свежи и непреработени производи, со многу малку рафинирана храна или шеќер.

Студија на британскиот медицински журнал покажа дека оние кои ги следат упатствата за јапонското мени – диета богата со житарки и зеленчук, со умерени количини на производи од животинско потекло и соја, но минимално млеко и овошје – имаат намален ризик од рана смрт; срцеви заболувања или мозочен удар.

Бидејќи нивната диета е традиционално богата со соја и риба, ова исто така може да игра значајна улога во намалувањето на ризикот од кардиоваскуларни болести.

Јапонците исто така имаат најмала стапка на дебелина кај мажите и жените, како и долг животен век.

Традиционално јапонско мени:

Риба се јаде секој ден: сирова, пржена и најчесто варена.

Тие јадат многу кисела и ферментирана храна: нешто како нашата кисела зелка и кисели краставички.

Сојата е составен дел од исхраната: тие исто така сакаат грав и други мешунки. Ферментирани производи од соја се основа на јапонската кујна.

Јапонците јадат алги, кои се полни со минерали за зајакнување на имунитетот.

Овошјето се јаде за појадок или како десерт, особено јаболка и мандарини.

Зелениот чај се пие како нашето кафе. Патем, зелениот чај е познат како исклучителен антиоксиданс кој му помага на организмот во борбата против вирусите и срцевите заболувања.

Здрав став кон храната:

Јапонците уште од рана возраст учат да јадат правилно, во смисла дека јадат сè додека стомакот не им се наполни 80%, а потоа престануваат. Тие се оддалечуваат од трпезата, и ако се повторно гладни, по половина час се враќаат да јадат.

Интересен е и начинот на кој Јапонците служат храна: Имено, тие служат храна во мали чинии и послужуваат неколку видови храна. Во чинијата обично има малку ориз и месо, а на големите чинии многу свеж и кисел зеленчук. Табелата ротира, а лицето истура малку од сè во мала чинија.

Јапонците се големи поборници за воздржаност при конзумирање на закуски и десерти. Тие го јадат сето тоа, но во умерени количини.

Зошто овој тип на диета е совршен за Србите?

Според нивната традиција, Србите имаат два одлични пости: едниот зимски – Божиќен, а другиот пролетен велигденски пост. За време на постот се јаде зеленчук и риба, како и житни култури. Т.е. сето тоа ја сочинува јапонската традиционална диета.

Апстиненцијата од прекумерно јадење и пиење е она што подразбира постот, и што повторно е дел од јапонската традиција и култура.

Ако сакате да ја имитирате јапонската култура на потрошувачка на храна, просечен Македонец треба само да се сврти кон постот.

Јадете големи количини свеж зеленчук секој ден, но и кисела зелка и кисели краставички. Јадете риба најмалку 2 пати неделно, и наместо слатки, јадете суво и свежо овошје, како и ореви.

Јадете само онолку колку што ви треба за да го задоволите гладот. И не заборавајте – здравјето е на прво место!