Зошто неконтролирано јадеме кога врне? Нутриционист ни открива трик за како да го замениме благото

21 мај, 2021
devojka-jede-desert-830x0

Иако одамна влеговме во најубавите сезони во календарот, судејќи според временската прогноза – пристигна есента. Дождот, влажноста, лошите временски услови прават да се чувствуваме пргаво, и ако за момент заборавиме дека убавото време е зад аголот, ќе добиеме впечаток дека штотуку пристигна зимата.

Сепак, студот, кога не е добро време, во голема мера влијае на нашето расположение, нашите навики и однесување. Обично бараме удобност во храната.

Во последниве денови, многумина забележаа дека имаат зголемена желба да грицкаат, особено наутро. Во канцеларијата, како и во минатото, се разменуваат слики, слатки и рецепти за тесто. Желбата за ужина не остава баш така, но по првата ја планираме втората чоколадна лента, па третата и така натаму до крајот на работниот ден.

Зошто е тоа така и како да се надмине периодот на лошо време и расположение, кажува нутриционистката Бранка Мирковиќ, која потсетува дека шеќерот создава зависност.

  • Кога сме под стрес, кога ќе се појави доза на нервоза, ни требаат серотонин и допамин, а најбрзиот начин да ја задоволиме таа потреба е да земеме нешто слатко – вели Бранка Мирковиќ за Телеграф.

Таа нагласува дека задоволувањето од таа потреба трае само половина час до еден час, а потоа желбата повторно се појавува.

  • Шеќерот прво нагло скока, а потоа паѓа и имаме потреба повторно да јадеме – објаснува нутриционистката.

Како што вели таа, кога џвакаме, мускулите одговорни за смеата се движат на образите:

„Ако сме лошо расположени и не се смееме, тогаш ги џвакаме мускулите преку џвакање и грицкање и треба постојано да јадеме нешто.“

Соговорникот на Телеграф исто така објаснува дека појавата на реактивна депресија е честа работа кога врне по убаво време:

„Тогаш се појавува реактивна депресија, односно пад на витамин Д, кој исто така го нарекуваме хормон на депресија и имунитет, а потоа тоа го надоместуваме со закуска.

Имајќи предвид дека есента среде пролет нема да трае вечно и дека летото доаѓа наскоро, но и дека потребата за грицкање мора да се надмине на некој начин, Мирковиќ вели дека најдобро е да се јаде овошје.

„Може да земете јагоди или некое овошје, па ако не е доволно слатко, може да истурите „натрен“ или стевија што претходно сте ги промешале во малку вода. Подобро е да земете овошје, кое сè уште има шеќер и кое исто така ќе ја задоволи потребата за слатки“ – советува таа.

Поединци исто така забележале дека кога времето е лошо, потребата за слатки се случува веднаш по будењето, а Мирковиќ вели дека инсулинот паѓа кога ќе се разбудиме.

  • И тогаш треба да почекате некое време. Прво, треба да пиете 3-4 децилитри вода за да го воспоставите метаболизмот, бидејќи навечер, додека дишеме, исфрламе околу половина литар течност, и преку дишење и преку потење. Ние го правиме спротивното и пиеме кафе, но прво треба да пиеме вода, а потоа и кафе – советува нутриционистката.
escort - Korsan taksi