ЗОШТО ПОСТОЈАНО ЧУВСТВУВАТЕ ГЛАД? Лекар објаснува зошто се појавува ова чувство и што да сторите за да се ослободите од него!

4 јули, 2021
woman-2346305_1920-660x450

Полифагија е медицински термин за прекумерен или екстремен глад, а се повеќе пациенти ги имаат нејзините симптоми. Таа е многу посилна и поинтензивна од вообичаениот зголемен апетит.

Како да ја препознаете?

Имено, во нормални случаи, вашиот глад ќе се врати во нормала после јадењето, додека кај полифагијата нема да исчезне дури и ако изедете повеќе храна.

Токму за овие состојби д-р Марио Лабудовиќ носи одговори на најчестите прашања на пациентите за причините.

Дијабетесот е една од главните причини зошто чувствувате глад. Вашето тело го претвора шеќерот во храната во гориво наречено глукоза, сепак кога имате шеќерна болест како што е дијабетес, глукозата не може да стигне до вашите клетки, наместо тоа вашето тело е постојано мокри и му дава знаци на телото дека му треба многу повеќе храна. Дијабетес тип 1 и дијабетес тип 2 дефинитивно може да предизвикаат зголемен глад кај некои луѓе.

Хипогликемија е состојба на ниска гликоза во крвта.

Недостатокот на сон е една од причините за чувство на постојан глад. Ако немате доволно одмор, тоа влијае на хормоните кои го контролираат гладот.

Стрес, бидејќи кога сте напнати, вашето тело го ослободува хормонот „кортизол“ што го зголемува чувството на глад. Овој хормон секогаш се јавува во стресни ситуации.

Диетите влијаат на чувството на глад. Соодветните диети се совршени, сепак лошите диети предизвикуваат зголемен глад.

Одредени видови лекови исто така го зголемуваат гладот.

Тироидната жлезда произведува хормони кои ја контролираат стапката на работа на хормоните во нашето тело. Исто така, влијае на зголемено чувство на глад.