Без грам брашно: Протеински трик за згуснување супи и варива кој ништо нема да ве чини

25 ноември, 20210
62196064-crvena-leca

Кога сакаа да згуснат супа, манџа или некој сос, нашите мајки и баби правеа смеса, односно мешаа брашно со масло или некоја друга маст и добиената смеса ја додаваа во садот.

Денес, постојат поедноставни и поздрави алтернативи за згуснување на течните јадења кои, згора на тоа, ќе бидат полни со протеини.

Црвената леќа е одличен избор. Тоа е лесно сварлива мешунка која содржи околу 330 калории во 100 грама сув плод и приближно 24 грама протеин од растително потекло.

Не треба да се кисне со часови пред термичка обработка, како што е случајот со леблебијата или гравот, а потребни се само околу 15 минути за да се готви.

Што треба да направите?

Исплакнете ја црвената леќа во ладна вода за да ги отстраните сите нечистотии и додајте ја во супата, чорбата или некој сос 15 до 20 минути пред крајот на готвењето.

За време на термичката обработка, леќата ќе „испие“ добар дел од течноста во тенџерето и ќе се распадне, а со тоа ќе го згусне садот што го подготвувате.

Crvena leća je namirnica bogata bjelančevinama biljnog porijekla

Ако не ви се допаѓа лушпестата текстура на зготвената леќа, потопете миксер со стапче во тенџерето или префрлете го садот во блендер и мешајте додека не добиете кремаста и густа течност.

Колку леќа треба за згуснување на оброците?

Користете 100 грама сува црвена леќа на 500 ml до 1 литар течност како вода или подлога. Количината на леќата ќе варира во зависност од тоа што ќе ставите во супата или чорбата и колку сакате да биде густа.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksi