Автопат на кој не можете да наточите гориво ниту да купите храна и вода во дел долг дури 386 километри

2 октомври, 20220
61564398

Осамениот автопат Далтон е изграден за нафта, а денес ги привлекува љубителите на адреналинот, недопрената природа и незаборавните глетки.

Автопатот Далтон често се наоѓа на списоците на убиствени патишта и минува низ централна и северна Алјаска. Тоа е еден од двата патишта во Северна Америка кои го минуваат арктичкиот круг, а изграден е за побрзо да стигне црното злато до својата дестинација. Но, нафтата повеќе не е главната причина за патување по патот долг 666 километри, туку адреналинот, природните убавини и недопрените пејсажи.

Таму летата носат 24 часа дневна светлина, а зимата 24 часа темнина. Аурора бореалис може да се види од септември до средината на април, најниските регистрирани температури беа -62 °C. Во текот на летото, поплавите не се невообичаени, исто како и пожарите. Опасност се и волците, а на местата каде што најчесто се појавуваат се поставуваат предупредувачки знаци.

Роеви од комарци кои се појавуваат во пролет и лето се заменуваат со муви на есен. Оние кои патуваат со домашно милениче никогаш не треба да го шетаат таму бидејќи таквите „излети“ од автомобилот може да бидат фатални.

Нема градови со аптеки или болници покрај патот, нема банки – а има само еден банкомат по целата должина. Нема продавници, а гориво, грицки, вода и кафе се достапни само на неколку локации; исто како и интернетот. На потегот долг 386 километри нема бензин или место за јадење или пиење.

Во случај на дефект на автомобилот или потреба од помош на лекар, некои делови треба да се чекаат со часови, па дури и со денови.

Пешачењето или возењето велосипед самостојно е строго забрането од Deadhorse, каде што чуварите го контролираат сообраќајот деноноќно за да спречат непослушните посетители да се упатат на автопатот без дозвола.

Но, без оглед на опасностите, многу патници од целиот свет сакаат да ја искусат убавината на недопрената природа, да уживаат во незаборавните погледи, како и да гледаат птици. Доаѓаат и љубителите на кампување, планинарење или пливање во студениот океан.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Eskişehir escort - escort -

Sağlıktan Haber