Дали ја МОКРИТЕ ЧЕТКАТА пред нанесување на паста? Еве зошто е важно тоа да го правите кога ги миете забите!

23 ноември, 20220
A,Close,Up,Hand,Holding,A,White,Toothbrush,And,Wash

На кој тип на личност припаѓате вие ​​- оние што ја мократ четката пред да ја нанесе пастата или откако ќе ја нанесете?

Експертите велат дека не е сеедно по кој редослед ќе го направите тоа.

Според Луис Марион, пародонтолог и професор на Универзитетот во Пенсилванија, прво треба да ја намокриме четката за заби.

– Сувите влакна, дури и ако четката е супер мека, имаат силна абразивна моќ. Абразијата на забите, односно трошењето на тврдото забно ткиво и повлекувањето на непцата заради тоа, е голем проблем што го гледаме секојдневно, особено кај помладата популација. Ако ја намокрите четката само откако ќе нанесете паста за заби, влакната веројатно нема целосно да се навлажнат. Ова не е голем проблем ако сте навикнати да ги четкате забите со лесни и нежни движења. Сепак, повеќето луѓе не го прават тоа – истакнува овој експерт.

Марион исто така предупредува дека конецот треба правилно да се користи пред да се мијат забите. На овој начин, забниот конец ја извлекува нечистотијата насобрана меѓу забите. Ако прво ги измиеме забите, ќе имаме чувство на чистота и свежина во устата, но кога ќе извадиме парче храна што се изгубило меѓу забите, целото искуство ќе се расипе.

За крај, не заборавајте да го четкате јазикот, а сè завршете со плакнење на устата.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Eskişehir escort - escort -

Sağlıktan Haber