ДОКАЖАНО! Зголемениот внес на јод ПРИДОНЕСУВА за ПОДОБРА меморија и концентрација

22 септември, 20220
676 (2)

Јодот долго време се поврзува само со функцијата на тироидната жлезда, но јодот е неопходен и за развој на нервните мрежи и патиштата во мозокот, како и за негово правилно функционирање.

Недостатокот на јод го намалува вкупниот коефициент на интелигенција на луѓето дури до 18 IQ поени и е единствената најчеста причина за интелектуален дефицит во светот, а може да се спречи со внесување доволна количина на јод.

Покрај падот на концентрацијата, недостатокот на јод предизвикува помало внимание и работна способност на која било возраст, а кај децата проблеми со учењето и меморијата.

Д-р Гери Ворен истакнува дека од клучно значење е да се зголеми внесот на јод, кој е одговорен за функционирањето на нашиот организам во целина. Бидејќи телото не го произведува, јодот мора да се внесува секојдневно. Дневните потреби на човекот се 150 микрограми, додека на трудниците им се препорачуваат двојно повеќе, 300 микрограми.

Јодот е најзастапен во бакаларот, морските алги, морските плодови и кујнската сол.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Eskişehir escort - escort -

Sağlıktan Haber

- Roblox Vega X Exploit