Колку време ни е потребно за да се ЗАЉУБИМЕ? Едно истражување дошло до интересни одговори

24 ноември, 20220
4f7ba82b4b6243be75b63291eed57dec4c440727

Заљубувањето многумина ќе го опишат како веројатно едно од најубавите животни искуства

Љубовта може да биде возбудлива, но не е лесно да се дојде до неа. Истражувањето на 2.000 луѓе од „Siemens Festival Nights“ покажало дека просечниот човек се заљубува само двапати во својот живот. И додека љубовта можеби е нешто што повеќето луѓе сакаат да го искусат, таа не се случува толку често и не можеме да ја контролираме.

Според психолозите, заљубувањето бара исполнување на најмалку 10 различни услови, вклучувајќи сличност меѓу партнерите, реципроцитет и подготвеност за врска. Друг фактор е времето. Но, колку време навистина е потребно за да се заљубите?

Не постои „нормална“ временска рамка за заљубување, пишува „Healthline“. Заљубувањето може различно да се толкува од различни луѓе. Сепак, истражувањето откри колку време е потребно некој да почувствува романтична привлечност, како и колку време е потребно за да ги признае своите чувства.

„BBC Science“ известува дека потребни се само 90 секунди за да се одлучи дали некој ви е привлечен, врз основа на говорот на телото. Студија од 2010 година објавена во „Еволуционерна психологија“ ги истакнува родовите разлики, при што мажите имаат поголема веројатност брзо да се заљубат. Сепак, студијата сугерира дека ова може да се должи на различните дефиниции за љубовта меѓу мажите и жените. Слично на тоа, мажите би можеле побрзо да ја признаат љубовта во споредба со жените.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Eskişehir escort - escort -

Sağlıktan Haber