Неверојатен шпански град кој сигурно ќе ве натера да заборавите на Барселона и Мадрид

30 септември, 20220
61615861

Целиот град е ремек-дело, а УНЕСКО го препозна ова со тоа што заштити дури четири знаменитости во прекрасната Кордоба.

Шпанската Кордоба има дури четири места на светското наследство на УНЕСКО, што е повеќе од Рим или Париз, а тоа го прави единствениот град во светот со толку многу места под заштита на УНЕСКО, па вреди да се стави на список на дестинации што треба да ги посетите што е можно поскоро.

Кордоба се наоѓа во Андалузија, приближно 2 и пол часа со воз од многу попознатиот Мадрид или 45 минути со воз од подеднакво популарната Севиља. Има околу 330.000 жители, а годишно го посетуваат околу милион туристи, што не е ништо во споредба со речиси десет пати повеќе што го посетиле на пр. Барселона.

Местата што треба да се додадат на списокот на светско наследство ги одредува Комитетот за светско наследство, кој вклучува претставници од различни земји. Таквото место мора да има универзална вредност и да задоволува барем еден од десетте критериуми на Одборот, како што е претставување на ремек-дело на човечката креативна генијалност.

61615864
61615863
61615862
61615861
61615860

Овие локации се претежно во близина на центарот, па најдобро е градот да го шетате пеш, а идеално би било да одвоите два дена за посета. Локациите на листата на УНЕСКО се следните: Катедралата-џамија, Историскиот центар на градот, Фестивалот на дворовите и Медина Азахара.

  1. Катедрала – џамија

Ова е првото место во Кордоба кое се најде на листата на светско наследство во 1984 година. Изградена е помеѓу 784 и 786 година како џамија, а била претворена во катедрала кога градот бил окупиран од христијаните во 13 век.

Зградата има околу 250.000 квадратни метри, има неколку капели и 850 столбови од гранит, оникс и мермер. Влезот е 10 евра.

  1. Историскиот центар на градот

Центарот на Кордоба е лавиринт од тесни улички со споменици кои датираат од времето на римските, арапските и христијанските владетели на градот. Центарот се граничи со катедралата-џамија и средновековната тврдина Алказар. Центарот е прогласен за дел од светското наследство во 1994 година.

  1. Фестивал на дворовите

Локалните жители ја започнале традицијата да ги отвораат своите украсени дворови за туристите и соседите уште во 1918 година. Секоја пролет, во првите две недели од мај, околу 50 локални жители ги покажуваат своите градини и се натпреваруваат кој ќе ја има најубавата градина. Овој обичај бил вклучен во листата на светско наследство во 2012 година. Посетата на дворовите не се наплаќа.

  1. Медина Азахара

Последното место кое е прогласено за дел од светското наследство е Медина Азахара, која била изградена на периферијата на градот помеѓу 936 и 976 година од тогашните муслимански владетели. Иако поголемиот дел од Медина бил уништен за време на граѓанските војни во 11 век, урнатините сè уште не потсетуваат на величествениот архитектонски стил и вештината на луѓето кои ја изградиле.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Eskişehir escort - escort -

Sağlıktan Haber