Дивото растение дрен (лат. Cornus mas) припаѓа на семејството дренки и расте во јужна Европа и југозападна Азија, а познато е по многубројните благотворни дејства на организмот.
Дреноот е богат со хранливи материи, а се смета за вистинска ризница на антиоксиданси, кои го штитат организмот од слободните радикали, како и од антоцијани, пигмент кој има силно антивоспалително и антиоксидантно дејство.
Содржи значителни количини на танин, пектин и бројни органски киселини, како и многу витамини, пред се витамин Ц, кој има повеќе од портокали во иста количина. Исто така, има изобилство на минерали, како што се калиум, магнезиум, цинк, калциум, бакар и железо, а минералите се повеќе концентрирани во дренот отколку во многу други познати овошја како јаболка и сливи.
Во текот на изминатите векови дренот е толку распространет во народната медицина што денес често се вели дека некој е „здрав како дрен“. Се верува дека дренот позитивно делува кај луѓето кои имаат дијареа, цревни пореметувања, ја подобрува функцијата на црниот дроб и бубрезите, а се користи и за хемороиди, болки во грлото, анемија, дијабетес, за побрзо зараснување на раните …
Постојат многу рецепти во кои главна состојка е дрен или дренка, неговиот плод, а ова се некои од нив.
Сок од дренка
Состојки:
1 килограм мелени дренки
2 литри вода
шеќер по вкус
Подготовка:
Мелените дренки прелијте ги со вода, засладете ги за да го потиснете горчливиот вкус и оставете да отстои 24 часа.
Чај од дренка
Состојки:
10 грама сушена кора, цвеќиња, лисја или плодови од дренка
200 милилитри вода
Подготовка:
10 грама од некои од наведените делови од дренот прелијте ги со вода, па варете. Откако ќе зоврие, намалете на умерен оган и оставете минута до две, па извадете и поклопете да отстои 20 минути.
Процедете и пијте, се препорачува да се пие три пати на ден.
Сируп од дренка
Состојки:
2 килограми исчистени дренки
2 литри вода
3 кесички сок од лимон
4-5 килограми шеќер
Подготовка:
Кога ќе ги измиете и исчистите црешите, варете ги додека не побелат. Добиениот сок процедете го, па додајте сок од лимон и шеќер, во зависност од тоа колку течност сте добиле. Потоа вратете сè во шпоретот, варете додека не зоврие, мешајќи.
Шеќерот ќе направи густа смеса, која потоа треба да се прелие во стаклени и стерилизирани шишиња.
Да се чува на ладно место, покриено и да се пие разредена со вода.