Одличен предлог за ручек: Пилешко во павлака и кашкавал (РЕЦЕПТ/ВИДЕО)

12 мај, 20220
a3196df45a5629a12ca4e3b43e58a553637ecab4

Рецепт по сечиј вкус

Доколку не знаете што да подготвите за ручек денес, од бабината кујна доаѓа рецепт кој ќе ве воодушеви.

Состојки:

Пилешко бело месо

2 листа сува сланина

100 гр кисела павлака

3 листови кашкавал

1 лажица кремсир

3 чешниња лук

200 мл млеко

100 мл вода

1 лажица брашно

Сув зачин

Оригано, лист магдонос

Мелен пипер

50 мл масло

Подготовка:

Сувата сланина исечкајте ја на коцки. Тавата намачкајте ја со масло, па пропржете ја сланината додека не се згусне и порумени.

Додадете го месото во исечените филети. Додадете малку вода и динстајте додека не омекне, па запечете од двете страни. Извадете го месото и додадете го остатокот од маслото во тенџерето, додадете брашно и издробениот лук за да добие крем боја.

Додадете млеко и вода и промешајте за да не изгори, измешајте ги павлаката и сирењето и додајте ги во сосот и изедначете, додадете сув зачин, мелена пипер оригано и вратете ги на шпорет. Додадете го месото и динстајте на многу тивок оган две минути.

Кон крајот додадете 2-3 листови кашкавал да се растопат. Посипете со ситно сечкани листови магдонос.

Добар апетит!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksi