Одовде луѓето си заминуваат излечени: Републиката за која малкумина знаат живее добар живот подалеку од очите на светот

14 август, 20220
62355289

Има доста добри шанси да не сте слушнале за Република Нахичеван. Вака го започнуваат извештајот новинарите на Би-Би-Си кои ја посетија оваа азербејџанска ексклава и открија дека е една од најодржливите земји во светот. Значи, да започнеме со мал вовед во овој дел од Азија.

Нахичеванската автономна република е азербејџанска ексклава, т.е. територијата на Азербејџан која се наоѓа надвор од нејзините граници и е целосно опкружена со друга земја или земји – во овој случај, Ерменија, Иран и Турција. Главен град на оваа република е истоимениот Нахичеван, а посетителите ја опишуваат оваа земја и град како едно од најпустите и најизолираните места на поранешниот Советски Сојуз, каде што малку луѓе влегуваат однадвор.

За среќа, новинарот Дејвид Мекардл можеше да помине извесно време во Нахичеван и потценување е да се каже дека неговите впечатоци се позитивни. Штом пристигнува, забележува дека никаде нема ѓубре и улиците се речиси надреално чисти. Во разговор со локалните жители, тој ја забележува нивната склоност кон „самоодржливост“ на што ги принудиле историските околности.

Уморни од економски зависни од другите, жителите на Нахичеванската Република се свртеа кон себе – тие одгледуваат храна за свои потреби, а бидејќи Азербејџан доживеа нафтен бум во средината на 2000-тите, „самоодржливата национална свест вртоглаво порасна“. тврди тој.

Храната се одгледува без употреба на пестициди и е целосно органска. Овчо месо доаѓа од овци од блиските фарми, риби од блиските езера, лековити билки од околните планини, па дури и сол од подземните пештери. Ова се чувствува веќе на првиот залак, а жителите на Нахичево со гордост ќе истакнат дека се здрав народ кој не боледува од разни болести како останатите.

Ако се разболат од, на пример, белодробна болест, има места во близина за тоа. Една од нив е блиската пештера Дуздаг, каде што луѓето доаѓаат на „пештерска терапија“. Згора на тоа, доаѓаат од целиот свет – особено белодробни, астматичари, пушачи… И како што велат Нахичевци – си заминуваат излечени.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Eskişehir escort - escort -

Sağlıktan Haber

- Roblox Vega X Exploit