Оптичка илузија стара 900 години: Што забележувате прво?

21 септември, 20220
darasuramairavateswaratemplesculpture-830x0

Тестирајте ја вашата личност со помош на најстарата оптичка илузија во светот

Оптичките илузии се многу популарни и луѓето се во состојба да поминуваат часови со нив. Но, иако тие во моментов се сензација благодарен првенствено на социјалните мрежи, далеку од тоа дека се нов феномен.

Со децении, уметниците и психолозите си играат слики што можат да ги измамат нашите мозоци и да се толкуваат на различни начини. Но, ниту една од оптичките илузии што сме ги виделе досега не е толку стара колку оваа – толку стара што е врежана во камен.

Храмот „Airavatesvar“ е хиндуистичко место за богослужба во Кумбаконам во јужната индиска држава Тамил Наду. Овој „скапоцен камен“ на династијата Чола е создаден пред скоро 900 години. И среде својата зачудувачка дравидска архитектура од 12 век и врежани украси на кочии и аватари, постои оваа неверојатна животинска оптичка илузија.

Можете да видите две поврзани суштества во камен со една глава. Но, кое животно го гледате?

Погледнете го решението подолу.

Ако се фокусирате на суштество од десно, треба да видите слон, но ако ги покриете телото и нозете на слонот, ќе го видите животното од лево, што е очигледно бик што гледа кон небото.

Бик, Нанди, е „возилото“ на бигот Шива во хиндуистичката вера, додека Аирват, митолошки бел слон, е „возило“ на Индра, крал на небото.

Како и со многу наши современи оптички илузии, оваа има своја народна психологија пренесувана со векови. Во овој случај, животното што го гледате прво зборува за вашата личност.

Ако прво го видите бикот, би требало да сте тврдоглави, сурови и цврсти во тешки ситуации, иако тој бик изгледа крајно кротко, а ако прво го забележавте слонот, тоа значи дека сте љубезни, внимателни и лојални на пријателите и семејството.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Eskişehir escort - escort -

Sağlıktan Haber

- Roblox Vega X Exploit