Статуата на слободата: Необичниот подарок кој стана симбол на Њујорк

20 ноември, 20220
62016934

Ако некој ви каже дека споменикот „Слободата го просветлува светот“ е одличен, веројатно ќе размислите двапати и ќе прашате на кој споменик мисли соговорникот. Меѓутоа, кога би ви кажал дека мислел на дамата која држи факел во рака и ги поздравува њујорчаните и нивните гости, брзо ќе сфатите дека ова е официјалното име на надалеку познатата „Статуа на слободата“!

Иако се наоѓа во Големото јаболко, не е направена таму. Уште повеќе, таа воопшто не е создадена во Америка, туку во Франција, а Французите им ја дале на Американците за 100-годишнината од независноста на крајот на 19 век. Статуата ја изработил Фредерик Бартолди, а внатрешноста со железна конструкција ја изработила компанијата на Густав Ајфел, кој влезе во историјата благодарение на истоимената кула.

Нејзиното производство во еден момент заглавило, поради што друго освен финансии, но за среќа сепак беше направена. Во 1886 година, свечено беше откриена на устието на реката Хадсон, а самата церемонија ја предводеше тогашниот американски претседател Гровер Кливленд. Со текот на времето, таа доби огромно симболично значење, имајќи предвид дека стана првиот симбол на САД – кој веднаш ќе го виделе имигрантите кои пристигнале во Америка со брод кон крајот на 19 и почетокот на 20 век.

Самата статуа е висока 46 метри, но со основата се издигнува на 93 метри. Тежи повеќе од 200 тони, а на главата носи круна од седум гранки, која е инспирирана од круната на Колосот од Родос, едно од седумте антички светски чуда. Поради своето големо значење, од 1984 година е на листата на светско наследство на УНЕСКО.

Интересното е што можете да разгледате и внатре, а можете да влезете директно во споменатата круна. Според CNN, ова неодамна е повторно овозможено, откако истото не беше можно од март 2020 година, односно почетокот на пандемијата на коронавирус.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Eskişehir escort - escort -

Sağlıktan Haber