Стебло големо колку три фудбалски игралишта: Чудо на природата кое го викаат „дрвото кое оди“

24 септември, 20220
62384148

Не можеме да престанеме да им се восхитуваме на дрвјата и нивните вековни приказни ширум светот. Затоа, еве уште едно: дрвото банјан, познато и како Бенгалска смоква, се наоѓа во индиската ботаничка градина во градот Хаура и секоја година привлекува илјадници посетители кои се восхитуваат на нејзините димензии.

За какви димензии зборуваме? Доволно за влез во Гинисовата книга на рекорди во 1989 година. Имено, т.н Големото дрво банијан зафаќа неверојатни 19.000 квадратни метри.

Околу неговиот периметар бил изграден пат долг 330 метри, но тој продолжува да расте, поради што го добило прекарот „дрвото што оди“. Денес, неговите круни и дури 3.700 висечки корени создаваат впечаток дека се работи за цела шума од дрвја, а всушност тоа е само едно дрво.

Самото дрво е старо повеќе од 250 години, а се споменувало во патописите од 19 век. Преживеа три големи циклони кои скршија неколку негови главни гранки, но сепак не се откажува.

Покрај тоа, Големиот Банијан сè уште раѓа плод. Тоа е еден вид смоква, но плодот на банијан е уште посладок од смоквата што ја знаеме во Медитеранот.

За жал, неговото стебло било заразено на почетокот на 20 век, па во 1925 година морало да се ампутира дел од стеблото. На ова мртво стебло дури и беше подигнат споменик недалеку од центарот на дрвото.

Банијан е националното дрво на Индија, за Хиндусите и Будистите ова е свето дрво, па дури и другите ширум светот не можат да негираат дека тоа е барем чудо на природата. Шета, расте, се шири – и сето тоа без главното стебло…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Eskişehir escort - escort -

Sağlıktan Haber