Супервулканот Јелоустоун: Заспаниот вулкан кој ја буди имагинацијата на многу исплашени научници

6 октомври, 20220
62391427

Прекрасниот национален парк Јелоустоун во американската држава Вајоминг зафаќа повеќе од 9.000 квадратни километри недопрена природа, со импресивни гејзери и бистри извори формирани во текот на милениумите како резултат на многу активните подземни вулкани во областа.

Овие вулкани се место на некои од најсеизмичките ерупции што некогаш се случиле на површината на Земјата, а последната „суперерупција“ на Јелоустоун според научниците се случила пред околу 640.000 години. Сепак, некои стравуваат дека таква ерупција за жал може да се случи некаде во иднина, како што пишува grunge.com.

„Еруптираше порано и ќе еруптира повторно“, рече Мајк Шидловски, научен координатор за јавните училишта во Колумбија. Непосредна ерупција на супервулканот Јелоустоун би бил катастрофален настан кој би можел да убие и расели милиони, да направи хаос и да предизвика огромни промени не само во Америка, туку и во целиот свет.

Според истиот извор, супер ерупција веднаш би го уништила локалното подрачје, додека земјотресите што ќе настанат би ги потресле градовите низ Америка. Експлозијата би испратила столб од пепел километри во воздухот, задушувајќи го околниот воздушен простор и летовите. Во меѓувреме, илјадници километри наоколу зградите и земјиштето би биле покриени со вулканска пепел и би било многу тешко да се спасат жителите. Би-Би-Си наведува дека ерупцијата на таков супервулкан би резултирала со долга „вулканска зима“, во која храната би станала оскудна, а човештвото би се соочило со масовен глад.

Уште во 2014 година, имаше шпекулации дека американската влада тајно почнала да презема решителни чекори за да ги ублажи ефектите од неизбежна ерупција. Јужноафриканската информативна веб-страница Праг тврди дека американската влада се обратила до Африканскиот национален конгрес и понудила 100 милијарди долари во текот на десет години за изградба на привремени станови за да се засолнат милионите Американци кои најверојатно ќе бидат раселени од ерупциите на супервулканот Јелоустоун.

Понатаму, во 2017 година, Би-Би-Си објави дека научниците на НАСА, вознемирени од мрачното предупредување за складиштата за храна по ерупцијата на супервулкан, почнале да работат на потенцијални методи со кои супервулканите како Јелоустоун би можеле да се „ладат“ за да ги направат поефикасно неактивни. Сепак, овие методи сè уште не се целосно развиени.

Сепак, многу експерти сметаат дека воопшто нема причина за грижа, што значи дека приказните за тајните владини планови веројатно се измислени. Во едно неодамнешно интервју за Еос, познатиот геофизичар Мајкл Поланд објасни дека вулканот претставува мала непосредна опасност. „Јелоустоун нема повторно да еруптира наскоро, а кога ќе се случи, поверојатно е дека ќе биде исфрлање лава отколку некој вид на суперерупција“, рече тој. „Овие текови на лава се навистина импресивни. Тие можат да бидат дебели стотици стапки. Но, тие не се особено опасни надвор од блиската област“.

Исто така, за 2 милиони години, вулканот еруптирал само 3 пати, па и тоа е премалку за да се воспостави каков било модел на „однесување“. Во секој случај, се надеваме дека во иднина нема да има мрачно сценарио и дека Јелоустоун засекогаш ќе спие мирно.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Eskişehir escort - escort -

Sağlıktan Haber