Тоа ја претвора во ОТРОВ: Ова е храната која не смеете да ја подгревате – или јадете ја ладна или фрлете ја

23 ноември, 20220
343428_ishranashutterstock-1667866780_ff

Иако темелната термичка обработка е важна за елиминирање на бактериите, ако вашиот сад се оладил, бидете многу внимателни со подгревањето – тоа не е дозволено за некои намирници.

Подгревањето ни овозможува да уживаме во вчерашниот ручек како штотуку да е направен, но може сериозно да го загрози здравјето.

Одредени видови бактерии во храната побрзо се размножуваат на температура од 5 до 65 степени Целзиусови, поради што ризикот од труење со храна, како и зголемена надуеност и други дигестивни проблеми, е значително поголем доколку јадете таква храна.

Спанаќ

Иако е една од најздравите намирници, кога се загрева спанаќот се зголемува количината на нитрити во него, а тие се опасни кога се комбинираат со амини во организмот бидејќи дополнително произведуваат високо канцерогени нитрозамини.

Целер

И во овој случај виновниците се нитрозамините, па затоа се препорачува храната која содржи целер наместо да се загрева, да се консумира дури и ладна.

Krompir

Компир

Речиси сите знаат дека компирот е една од најопасните намирници доколку се загреат бидејќи содржат материи кои можат да предизвикаат труење доколку достигнат повисоки температури.

Печурки

Тие припаѓаат на храна која иако е корисна за човековиот организам, тешко се вари, а кога се загреваат печурките, ја менуваат структурата на протеините, што предизвикува надуеност и болки во стомакот.

Adobo piletina, Recept Megan Markl, Piletina, Piletina u sosu

Пилешко

Како и со печурките, истиот случај е и со високиот процент на протеини во пилешкото месо – многу високите температури ја уништуваат нивната структура и доведуваат до здравствени проблеми.

Ориз

Една од омилените житарки е многу корисна за организмот бидејќи е богата со амино киселини, витамини и минерали, но оризот содржи и т.н. бавни бактерии, кои можат да преживеат термичка обработка, а кога храната со ориз се остава на собна температура по подготовката на оброкот, овие бактерии стануваат кашести и можат да направат проблем.

Затоа најдобро е оризот да го изедете веднаш или да го оставите во фрижидер.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *