Рапсодија на најубавите вкусови која брзо се спрема: Есенска мусака со карфиол ќе ве освои на првиот залак

3 октомври, 20220
326287_musakaodpatlidzanashutterstock-105724196_ff

Есента носи бројни јадења кои се карактеристични за тоа време, а посебна есенска мусака ќе ги разубави вашите дождливи денови и ќе ве маѓепса со својот вкус.

Многу лесно се подготвува, како и сите нејзини варијанти, сите состојки веќе ги имате дома, а доколку сте тесни со време, есенската мусака секако ќе ви ја олесни работата.

Состојки:

2 средно сини модри патлиџани
1 главица кромид
3 моркови
1 пиперка (жолта)
1 мала главица карфиол
500 гр спанаќ
600 гр мешано мелено месо
1 колбас за скара
1/2 чаша кисела павлака
120 гр ориз

Подготовка:

Најпрво кромидот, морковот и биберот исечкајте ги на коцки и пропржете ги на масло. Кога кромидот ќе стане стаклен, додадете го колбасот исечкан на коцки и сè заедно пропржете малку.

Потоа додадете мелено месо и малку вода и пржете додека месото е речиси готово. За тоа време измијте го и исечкајте го спанаќот, па додадете го во месото. Продолжете со пржење додека додавате малку вода. На крајот додадете ситно сечкан карфиол. Во добиената смеса додадете веќе сварен ориз, зачини по вкус и павлака.

Модриот патлиџан исчистете го и наредете го во подмачкан сад. Над него се става филот од месо, а над филот се става остатокот од модар патлиџан. Попрскајте со масло и додадете зачини и печете на 180 степени околу 45 минути.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *