Дали да ги вадиме седите влакна или не? Прашање кое мачи многумина

16 ноември, 20230
c18a79d9eecc635ec1ab0a362d5d85dc1cb0f666

Седата коса не значи дека сте стари или дека нешто не е во ред со вас, тоа може да биде генетско или резултат на премногу стрес. Но, дали е вистина дека ако извадиме едно влакно, две или дури три нови седи влакна можат да излезат?

Забележавте седа коса и сигурно ви паднало на памет дека треба веднаш да ја извадите. Сепак, се присетуваме на „легендата за растењето на седата коса“, која вели дека ако извадиме едно влакно, на негово место растат уште две. Дали е тоа точно?

Можете да здивнете, бидејќи според многу професионални стилисти, ова е целосен мит. Кога ќе извадите влакно, две не можат да растат на негово место бидејќи со вадење не се создаваат два фоликули. Но, тој чин сам по себе е лош и дефинитивно не треба да го правите.

Генерално не е добра идеја да ги вадите седите влакна, бидејќи со текот на времето може да го оштетите фоликулот на влакното и на тој начин да го запрете нејзиниот раст. Дополнително, дури и ако почне да ви расте нова седа коса – тоа ќе биде позабележително отколку ако сте го оставиле, бидејќи пократката коса ќе се истакнува и нема да паѓа со остатокот од косата.

Ако ви пречат седите влакна, можете да ја бојадисате, или едноставно научете да ги игнорирате тие две или три сиви влакна кои само вие ги гледате.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksi