До пред два века бил СОСЕМА НЕПОЗНАТ, а денес овој италијански планински венец е особено атрактивен

4 октомври, 20230
foto-pixabay-juliussilver-830x0

Иако неодамна станаа дел од списокот на светско наследство на УНЕСКО, Доломитите се планини кои го привлекоа вниманието не само на луѓето од Италија, на чија територија се наоѓаат, туку и од целиот свет.

Покрај планинари и скијачи, нив ги посетуваат и љубителите на природата, фотографите и генерално луѓе кои сакаат да уживаат во убавината на дестинацијата.

Сето тоа го поткрепува и фактот што УНЕСКО изјавил дека „Доломитите важат за најатрактивните планински региони во светот“, пренесува „Dolomitemountains“.

https://xdn.tf.rs/2023/04/20/foto-pixabay-eleria2003-830x0.jpg

Непозната планина

Можеби некому денес ќе му звучи речиси неверојатно, но Доломитите всушност биле целосно непознати за масовниот туризам до пред околу два века.

Сè започнало со откривањето на француски научник, кој успеал да го идентификува составот на варовничките карпи на овие планини, а потоа во 1791 година ги објавил резултатите од своето истражување. Се чини дека сегашната научна јавност беше доста заинтересирана, па во следните децении Долимитите станаа познати не само на научниците, туку и на планинарите.

https://xdn.tf.rs/2023/04/20/foto-pixabay-photosteff-830x0.jpg

Дури се знае точно кој е одговорен што Доломитите станале познати.

Имено, во средината на 19 век, на овие простори почнале да пристигнуваат љубители на планинарењето од Велика Британија. А токму двајца Англичани, Џошуа Гилберт, сликар по професија, и Џорџ Чатам Черчил, натуралист, ја имале честа да им ја доближат убавината на Доломитите. Всушност, откако патувале низ овие региони и подобро ја запознале целата област, тие ја напишале книгата „Планините на Доломит“ и ја објавиле во 1864 година.

https://xdn.tf.rs/2023/04/20/1682031172882-foto-pixabay-eleria2003-830x0.jpg

Туризам во Доломитите

Денес се чини речиси незамисливо, но не долго по објавувањето на споменатата книга и почетокот на туризмот на овие простори, ништо не било толку едноставно, дури ни движењето низ овој планински масив, кое се одвивало или пеш или со помош на коњ, а подоцна и со автомобил.

https://xdn.tf.rs/2023/04/20/foto-pixabay-antelao-830x0.jpg

Сепак, тоа не ги спречи луѓето од целиот свет да се решат да ги посетат Доломитите, за да ја откријат сета нивна убавина, по која се познати и денес.

Првиот ски-лифт е изграден во 1947 година, а оттогаш има значителни инвестиции во развојот на Доломитите како атрактивна зимска туристичка локација, па такви останале до денес.

https://xdn.tf.rs/2023/04/20/foto-pixabay-valtercirillo-830x0.jpg

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksi