Зошто доцнат авионите? Откритието на поранешен контролор на воздушен простор изненади многумина

26 септември, 20230
62623803-za-kasnjenje-letova-postoje-brojni-razlozi

Има многу причини за доцнење на летовите – од лошо време до технички проблеми со авионот. Но и одмаздата може да се најде на листата на работи кои предизвикуваат одложување на летот, открива поранешниот контролор на летање Робин А.Смит.

Во својата книга „Life With a View: Memoir of an Air Traffic Controller“ (Животот со поглед: Мемоари на поранешен контролор на летање) Робин А. Смит открива дека некои пилоти може да бидат исфрлени од патеката со казна ако не ги почитуваат упатствата на контролорот на летање или не им обрнуваат многу внимание.

Во бизнисот, оваа промена на курсот се нарекува вектор на одложување или delay vector, пишува DailyMail.

Робин А. Смит служел како домашен и меѓународен контролор на летање во две кули на Федералната управа за авијација во САД.

Тој тврди дека не постои начин контролорот на летање да казни непослушен пилот – освен да го одврати од курсот.

„Понекогаш им се издаваат вектори на одложување на пилотите за да им дадат време да размислат за своите постапки или затоа што пилотот не внимавал на упатствата“, вели поранешниот контролор на летот.

Пилотите генерално ги следат упатствата на контролорите на воздушниот простор без прашање бидејќи веруваат дека тие ги даваат за да можат летачкиот екипаж и нивните патници безбедно да стигнат до посакуваната дестинација во најкус можен рок.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksi