Како да спречите кондензација на прозорите во домот, и зошто треба?

14 ноември, 20230
1699948994-randy-laybourne-Y9awChpvLRo-unsplash-750x497

Кондензација може да се формира на прозорците кога има голема разлика помеѓу внатрешната и надворешната температура. Кога е однадвор, кондензацијата во суштина е роса и исчезнува кога сонцето ќе го загрее прозорецот. Меѓутоа, кондензацијата во затворен простор е знак на висока влажност во просторијата – или можеби во целиот дом.

Но, кондензацијата од прозорците не само што го блокира вашиот поглед: ако се случува редовно, со текот на времето, може да предизвика штета. Еве што можете да направите за да спречите формирање на кондензација на вашите прозорци на прво место.

Што предизвикува кондензација на прозорците?

Не е невообичаено да се формира кондензација на внатрешните прозорци кога воздухот во просторијата е исклучително влажен. Ова може да се случи кога готвите, се туширате со топла вода или сушите алишта. Во овие ситуации, кондензацијата обично исчезнува кога нивото на внатрешна влажност ќе се врати во нормала, пишува Life Hacker.

Меѓутоа, ако се формира кондензација на прозорците низ куќата, дури и кога не се одвиваат вакви активности, ова е веројатно знак за прекумерна влажност во домот – поширок проблем што треба веднаш да се реши.

Како да се спречи кондензација на прозорецот?

Бидејќи кондензацијата од надворешната страна на прозорците обично исчезнува сама по себе, ќе се фокусираме на тоа да го спречиме нејзиното формирање во затворени простории.

Започнете со основните работи, како вклучување на вентилаторот за издувни гасови и/или отворање прозорец додека готвите, се туширате или се капете. Ако имате термостат што го мери и ви овозможува да го прилагодите нивото на влажност во вашиот дом, искористете ја оваа функција и погрижете се да ја задржите под 60% – идеално помеѓу 30% и 50%. Слично на тоа, ако користите овлажнител, намалете го или целосно исклучете го.

Ако веќе сте ги испробале тие стратегии, еве неколку други што треба да ги земете во предвид:

– Зголемете ја вентилацијата и циркулацијата низ домот со комбинирање на отворени прозорци и разни вентилатори

– Отворете ги завесите, завесите и другите украси на прозорците за да ја спречите или ослободите топлината заробена на прозорските стакла

Дали кондензацијата ги оштетува прозорците?

Повремената кондензација на прозорците со јасна причина, како туширање или готвење, е нормална и обично нема што да се грижите. Но, честата кондензација – особено ако е резултат на премногу влажен дом – на крајот може да доведе до мувла околу вашите прозорци. Исто така, може да се искриват или да предизвика гниење на прозорските рамки или да предизвикаат пликови, пукање или лупење.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksi