Корисно е да знаете: Која е разликата меѓу кафените и белите јајца?

13 ноември, 20230
1699803387-easter-eggs-6035549_1920-750x501

Тешко е да се најде храна која може да се подготви на толку различни начини како јајцето. Тоа е незаменлив додаток на разни теста, тестенини, креми за колачи и колачи. Покрај тоа што ќе избереме помеѓу јајца од кокошки растени на слобода и оние кои најчесто се наоѓаат во продавниците, можеме да ја избереме и бојата на јајцата – бела или кафена. Иако можеби мислите дека составот на јајцата се менува со бојата, тоа не е така. Бојата на кокошката ја одредува бојата на јајцето.

Белите кокошки се најчестиот вид во САД и несат бели јајца, додека кокошките со кафени пердуви се позастапени во Европа, каде што преовладуваат такви јајца. Нема разлика. И кафените и белите јајца се исти внатре. Во Америка кафените јајца се поскапи, па таму често (погрешно) се сметаат за поквалитетни, поздрави или повкусни. Може да најдете и јајца кои имаат зеленикава или сина нијанса, што повторно се одредува според видот на кокошката.

Можеме да најдеме разлики ако ги споредиме јајцата на слободни кокошки со комерцијалните. Во слободна помала фарма, кокошките лежат помалку, јадат повеќе и имаат поголема слобода на движење, што влијае на изгледот на јајцата внатре. Колку е поинтензивна бојата на жолчката, односно колку е потемна портокаловата, толку се поголеми шансите да ги снесат кокошки така растени.

Дополнително, јајцата од нив се малку потешки од јајцата купени во продавница и имаат подебела лушпа, што е корисно за време на транспортот затоа што потешко се кршат.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksi