Нешто повеќе од 50 острови го сочинуваат овој архипелаг,кој е исклучително популарна дестинација

4 октомври, 20230
Занзибар

Бидејќи е егзотична дестинација,позната по тропската клима,треба да знаете и кога е најдобро време да го посетите Занзибар,за да нема непријатни изненадувања.

Дел од земјата Танзанија,архипелагот Занзибар или Ангоја,како што се нарекува на свахили,се наоѓа во источниот дел на африканскиот континент.Островите се оддалечени околу 35 километри од брегот на Танзанија.

Полуавтономниот регион се состои од 52 острови.Најголемиот меѓу нив е одговорен за името на архипелагот,а Пемба,Мафија и Тумбатусе исто така меѓу познатите острови на целиот архипелаг.

Иако Занзибар е посетен од екстремно голем број туристи првенствено за да уживаат во некоја од феноменалните плажи, островот е надалеку познат во светот и како производител на каранфилче и други зачини,па често е проследен со фразата „Островот на зачините“.

Климата во Занзибар
Бидејќи е егзотична дестинација,позната по тропската клима,треба да знаете и кога е најдобро време да го посетите Занзибар,за да нема непријатни изненадувања.

Затоа,треба да се запомни дека областа на овој архипелаг се карактеризира со две врнежливи сезони,според „Safaraq“,од март до мај и во текот на ноември и декември.И иако има помалку врнежи во ноември и декември,секако дека не е најдобро време за посета на овие острови.

Град од камен
Главниот град и истоимениот град Занзибар е сведок на долгата историја на населување на островот,што можеби најдобро може да се види во познатата атракција на градот.Камениот град Занзибар е наведен на листата на светско наследство на УНЕСКО со причина.

Сместен во западниот дел на островот,„Камениот град“ порано бил посебен остров додека денес е полуостров,кој е поврзан со Занзибар.Зафаќа површина малку поголема од 80 квадратни километри.

Освен многубројните споменици и градби,кои сведочат за историјата на островот,во областа на Камениот град има и многу верски објекти,кои укажуваат на некаква мешавина на исламска и локална култура на свахили.

Уникатна природа
Покрај уживањето во еден од светските хотели, на туристите во Занзибар им се нуди можност да ги откријат природните убавини, пред се со посета на Националниот парк „Jozani Chvwka Bai“.

Токму на подрачјето на тој национален парк, меѓу другото, има живеалиште за некои од реликтните животински видови, како и мангрови шуми и место каде живеат морски желки “mnarani”,посочува„Kayak“.

Покрај тоа,една од особено интересните активности при посетата на Занзибар,за многу туристи е посетата на полињата за зачини,но и уживањето во локалните гастрономски специјалитети.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksi