Природата го возвраќа ударот: 7 светски градови кои за 7 години би можеле да завршат под вода

19 март, 20230
62502187-amsterdam

Глобалното затоплување не е лесно да се визуелизира. Ако не сте директно загрозени од покачувањето на нивото на морето, недостигот на вода или шумски пожари, како знаете дека тоа навистина се случува? Сето ова може да изгледа малку апстрактно. Затоа проектите како Climate Central се толку важни. Таа веб-страница креира мапи кои покажуваат кои делови од светот би можеле да бидат загрозени од покачувањето на нивото на морето, а според податоците од тој сајт, ова се некои од градовите кои би можеле да бидат под вода до 2030 година!

Амстердам, Холандија

Амстердам и градовите Ротердам и Хаг се наоѓаат ниско, рамно и блиску до Северното Море. Холанѓаните се познати по нивната заштита од поплави, а гледајќи ги проекциите на нивото на морето, се чини дека системот на насипи, брани и бариери ќе стане уште поважен во годините што доаѓаат.

Басра, Ирак

Главниот пристанишен град во Ирак Басра лежи на Шат ал-Араб, огромна и широка река што се влева во Персискиот Залив. Поради сложената мрежа на канали и потоци, како и соседните мочуришта, Басра и нејзините околни области се особено ранливи на пораст на нивото на морето.

Basra

Венеција, Италија

Во многу блиска иднина, Венеција се соочува со двојна закана: нивото на морето се зголемува, а самиот град тоне – за два милиметри секоја година. Главниот град на Венеција веќе е погоден од големи поплави, а климатските промени веројатно ќе ја зголемат фреквенцијата на плимата и осеката што ќе го потопат. Градот има поставено систем за одбрана од поплави, но како што кризата се влошува, тие ќе бидат потешки (и поскапи) за одржување.

Њу Орлеанс, САД

Њу Орлеанс има развиен систем на насип кој го штити од езерото Маурепас на север и од езерото Салвадор и Малото езеро на југ. Без тие одбрани, Њу Орлеанс би бил сериозно загрозен од покачувањето на нивото на морето, но дури и со нив штетата изгледа потенцијално катастрофална. Резерватите за диви животни Билокси и Жан Лафит изгледаат особено ранливи и се надеваме дека Њу Орлеанс ќе најде начин да се одбрани.

Банкок, Тајланд

Студија од 2020 година покажа дека Бангкок може да биде градот најтешко погоден од глобалното затоплување на краток рок. Главниот град на Тајланд е на само 1,5 метар надморска височина и, како Венеција, тоне (само многу, многу побрзо – околу два до три сантиметри годишно). Дополнително, Бангкок е изграден на многу густа глинена почва, што го прави уште поподложен на поплави. До 2030 година, повеќето од крајбрежните области на Та Кам и Самут Пракан би можеле да бидат под вода, како и главниот меѓународен аеродром Суварнабхуми.

Нагоја, Јапонија

Од Чиба до Осака, градежната природа на некои јапонски крајбрежни градови ги прави ранливи на пораст на нивото на морето – особено за време на сезоната на тајфуни (обично од мај до октомври). Повеќето се добро опремени да се справат со вакви работи, но индустриското пристаниште Нагоја – четвртиот по големина град во Јапонија – може да биде во голема неволја бидејќи западните делови на градот би можеле да се најдат под високата плима.

Nagoya

Мале, Малдиви

Популарната туристичка дестинација во Индискиот Океан, Малдиви, веќе подолго време е свесна за заканата од покачување на нивото на морето и дури почна да гради пловечки град за да се справи со тоа. Како што сега стојат работите, не е толку загрозен главниот град на Малдивите Мале, туку неговата инфраструктура и околните острови: од аеродромот до голем дел од островот Хулхумала, зголемените нивоа на плима се сериозен проблем.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Eskişehir escort - escort -

Sağlıktan Haber

- Korsan taksi -

https://finandearth.com/