Проблемите со тироидната жлезда се една од најчестите здравствени состојби во светот. Неправилното функционирање на тироидната жлезда може значително да го намали квалитетот на вашиот живот, па затоа би било добро да ја следите терапијата и исхраната препорачани од лекарите.
Кога станува збор за оваа состојба, познато е дека нејзиното неправилно работење може да го отежне слабеењето, но тоа не е единствената последица. Имено, освен тоа, може да имате проблеми со варењето, но и да чувствувате постојан замор.
Автоимуните болести најчесто предизвикуваат дефект на тироидната жлезда. Ова би значело дека имунолошкиот систем произведува антитела кои предизвикуваат дефект на тироидната жлезда. Двете најпознати состојби се Хашимото тироидитис (неактивен) и Гравесова болест (прекумерна активност).
Исто така, важно е да се истакне дека оваа состојба почесто се јавува кај жените, особено по породувањето или за време на менопаузата.
Глутен
Многу луѓе неодамна се одлучуваат за диета без глутен бидејќи таа е силен „тригер“ за автоимуни болести. Предизвикува многу воспаленија во телото, а кај некои луѓе може да предизвика имунолошкиот систем да произведува антитела кои ги напаѓаат неговите органи или ткива.
Ако престанете да консумирате храна која содржи глутен, вашата функција на тироидната жлезда треба да се подобри. Го има во јачменот, ‘ржта, пченицата и слична храна, затоа е составен дел на многу намирници.
Млечни производи
Ако вашето тело не ги толерира најдобрите млечни производи, тоа значи дека нивните хранливи материи нема да се разградат правилно. Во овој случај, може да поттикне раст на штетни микроби во вашиот дигестивен систем како што се лоши бактерии, квасци и габи.
Шеќер
Познато е дека шеќерот е штетен за функционирањето на тироидната жлезда. Шеќерот поттикнува воспаление во телото, но ги влошува и автоимуните болести и поттикнува цревни инфекции. Ако цревната слузница е обрасната со штетни микроби, тие ќе предизвикаат воспаление на цревната слузница.
Големи количини сурова зелка
Зелка, брокула, карфиол, кељ и бриселско зелје не треба да се јадат во големи количини, особено не сирови. Овие зеленчуци содржат супстанци наречени гоитрогени кои можат да ја спречат тироидната жлезда да апсорбира јод.
Соја
Повеќето од култивираната соја е генетски модифицирана, па затоа генерално треба да ја избегнувате во вашата исхрана. Покрај тоа, потешко е да се вари, а протеините што ги содржи всушност не можат целосно да се апсорбираат. Нејзините состојки предизвикуваат иритација на цревната слузница и ја забавуваат апсорпцијата на јод.