Ако внимавате на линијата, избегнете ги овие 3 млечни производи: Може да ви наштетат и на здравјето

popara27 јули, 20241min00
974594_shutterstock-1912532767_f

Нутриционист открива кои се трите најштетни млечни производи, а многу луѓе ги сакаат.

Многу лекари се согласуваат дека редовното консумирање на ферментирани млечни производи, кои содржат бактерии корисни за цревната микрофлора, е основа на здрав начин на живот и правилна исхрана. Сепак, не сите од нив имаат корисен ефект врз човечкото тело.

Нутриционистката Дарија Русакова состави листа на ферментирани млечни производи кои не се толку здрави како што мислите, како што пишува Newsme.

1. Јогурт со адитиви

Јогуртите со различни адитиви не се природно млеко, бидејќи содржат многу повеќе јаглехидрати од кој било друг ферментиран млечен производ. Поради вештачките адитиви и големото количество шеќер, кое ја нарушува апсорпцијата на калциумот, тие повеќе припаѓаат на слатките отколку на млечните производи.

2. Павлака

Павлаката со содржина на маснотии од 25-30% е една од најтешките намирници за варење, ја попречува работата на панкреасот и црниот дроб. Сепак, тоа не значи дека треба целосно да се откажете од овие намирници. За да се избегнат дигестивни проблеми и ризикот од развој на гастроинтестинални заболувања, доволно е да се земе само оној со помала содржина на маснотии, 10-15%.

3. Млечни производи без маснотии

Иако повеќето ги земаат затоа што мислат дека се нискокалорични и здрави, млечните производи со малку маснотии се всушност сè друго освен. Факт е дека во составот на ваквите јогурти се додава скроб за да се постигне потребната конзистентност, која е подеднакво калорична како и јаглехидратите. Проблемот лежи во тоа што млекото без маснотии не го заситува организмот, туку напротив го поттикнува апетитот со зголемување на нивото на шеќер во крвта.

escort - Korsan taksi - anlaşmalı boşanma