Нашиот цревен микробиом се состои од голем број микроорганизми, од кои некои не се добри за нашето тело. Ако вашиот микробиом не е во рамнотежа, пробиотиците можат да помогнат во враќањето на здравите микроби во вашето тело.
Пробиотиците се живи микроорганизми кои можете да ги консумирате со храна или додатоци во исхраната. Некои истражувања покажаа дека пробиотиците можат да имаат ефект налик на антиоксиданс кој помага да се намали воспалението во вашето тело и може да ја зголеми бактериската разновидност на цревниот микробиом, пишува порталот health.
Повеќето пробиотични намирници се ферментираат бидејќи во текот на ферментацијата се внесуваат живи микроорганизми. Сепак, не сите ферментирани намирници содржат пробиотици.
Јогурт
Еден од најчестите извори на пробиотици во храната е јогуртот. Се добива со загревање на млекото, додавање на бактерии и оставање да ферментира неколку часа. Загревањето настанува пред да се додадат бактериите, па затоа пробиотиците не се варат.
Кефир
Кефирот е ферментиран млечен напиток кој содржи многу пробиотици. Се добива со мешање на млеко со ферментирани зрна кефир, култура на квасец и млечно киселински бактерии. Кефирот е лабораториска метода која на микроорганизмите им дава време, простор и храна што им се потребни за репродукција. Процесот на ферментација воведува мешавина од бактерии и квасец кои служат како пробиотици.
Кефирот има остар вкус и може да се пие сам или да се додаде во смути. Тој е добар извор на протеини и калциум и често е збогатен со витамин Д7. Поради начинот на кој се обработува, обично има малку лактоза, така што повеќето луѓе со нетолеранција на лактоза можат да толерираат кефир.
Кимчи
Една од најпопуларните намирници во Кореја, кимчи, добива се поголема популарност ширум светот. Тоа е зачин кој се прави со ферментирање на различен зеленчук. Често вклучува зелка, ротквици, краставици и кромид. Тој е особено богат со млечно киселински бактерии, еден вид пробиотик.
Истражувањата покажаа дека ферментираното кимчи помага да се намали концентрацијата на потенцијално штетните цревни бактерии и да се промовира здраво ниво на гликоза во крвта, крвен притисок и холестерол. Кимчи е богат и со влакна, кои се една од клучните супстанции за здравјето на цревата. Влакната, исто така, одржуваат здрави нивоа на холестерол и шеќер во крвта, додавајќи уште една здравствена придобивка за кимчи.
Комбуха
Комбуха е газиран, ферментиран пијалок направен од чај, шеќер, квасец и бактерии. Често се ферментира со овошје за да се додаде вкус. Активниот квасец го трансформира шеќерот за време на процесот на ферментација, така што во него има многу малку алкохол.
Едно истражување покажа дека одредени видови комбуха може да бидат добри за вашето здравје благодарение на пробиотиците, витамините и антиоксидантите, но дека пропорциите не се добро регулирани. Бремените жени и лицата со ослабен имунитет треба да бидат внимателни и да разговараат со својот лекар пред да го консумираат.
Кисела зелка
Киселата зелка е традиционална храна насекаде низ светот. Зелка се ферментира во бактерии од млечна киселина, кои служат како пробиотик. Една студија покажа дека киселата зелка ги задржува повеќето од своите корисни бактерии за време на процесот на ферментација и пакување, што ја прави одличен пробиотик.
Тековните истражувања покажуваат дека пробиотиците се генерално безбедни за повеќето луѓе. Еден од потенцијалните несакани ефекти на пробиотиците се мали гастроинтестинални симптоми како гасови.Воведување на пробиотици во исхраната може да му даде на вашето тело време да се прилагоди и да го намали ризикот од непријатни дигестивни симптоми.