Многу луѓе сакаат да користат парфем пред да одат во ресторан, но во одредени ресторани дефинитивно не треба да го правите тоа.
Порталот mashed пишува дека парфемите не се добредојдени во рестораните кои служат суши. Тоа е затоа што мирисот на парфемот може да биде пречка за целосно доживување на оброкот бидејќи мирисот е исклучително важен за суши.
Верувале или не, олфакторниот систем е одговорен за дури 80 проценти од она што го вкусуваме. Значи, ако мирисате на силен парфем пред да јадете, вашата перцепција за тоа што јадете може да биде сосема поинаква од она што готвачот сакал да го почувствувате.
Во рестораните за суши, готвачите често сакаат гостите да го мирисаат оцетот што се служи со самата риба. Тој мирис може да биде уништен од мирисите на парфемите.