Заборавете на кафето и зелка салата: Најлошата храна кај проблематична тироидна жлезда, ја влошува болеста

popara17 август, 20241min00
Screenshot_16

Секој знае колку е важно правилното функционирање на тироидната жлезда. Практично, какви и да имате потешкотии – од слабеење или зголемување на телесната тежина, нетрпеливост, проблеми со спиењето, логично е прашањето дали сте ги провериле тироидните хормони.

 

 

 

 

Имено, таа произведува хормони кои се поврзани со многу различни активности во нашето тело, вклучувајќи го и ослободувањето на хормони кои го контролираат метаболизмот – процес во кој храната што ја внесуваме во телото се претвора во енергија.

 

Ако страдате од болест на тироидната жлезда, тоа е затоа што произведува премногу или премалку од овие хормони.

 

Постојат неколку видови на болести на тироидната жлезда, како што се хипертироидизам, хипотироидизам, тироидитис и тироидитис Хашимото, и сите тие можат да бидат предизвикани од различни работи како што се недостаток на јод или дури и генетика.

 

Диететичарката Моли Хембре, за „EatThis“, забележува дека најчеста состојба на тироидната жлезда е неактивна жлезда или „хипотироидизам“, чија примарна последица е ненамерното зголемување на телесната тежина.

 

 

Иако многу луѓе мислат дека проблемите со тироидната жлезда се поврзани со бременоста или наследноста, храната исто така има големо влијание врз состојбата на тироидната жлезда. Ако ви е дијагностициран проблем со тироидната жлезда, најлоша храна е онаа која содржи гоитрогени.

 

Имено, ваквата храна ја попречува синтезата на тироидните хормони, што значи дека ситуацијата во одреден момент може да се влоши. Во трудот објавен во Британскиот медицински журнал, истражувачите откриле дека урамнотежената исхрана игра важна улога кога се фокусираме на проблеми со тироидната жлезда. Конзумирањето прекумерни количини на храна во еден правец додека се исклучува другиот може да влијае на работата на оваа жлезда. На пример, премногу масти и јод.

 

Според Хембре, гоитрогените вклучуваат неварен зеленчук од семејството на зелка како брокула, карфиол и зелка, како и соја и просо. Меѓутоа, за да се ослободите од некои потенцијални негативни ефекти на зеленчукот, можете едноставно да го загреете.

 

„Затоплувањето на зеленчукот од зелка ја елиминира неговата гоитрогена активност“, вели Хембре, додавајќи: „А ако умерено јадете неварен зеленчук од зелка и соја, се чини дека тоа не претставува закана за здравјето на тироидната жлезда. Сепак, повеќето диететичари советуваат целосно да се елиминира просото. од исхраната“.

escort - Korsan taksi - anlaşmalı boşanma