Редовното и здраво варење е многу важно за нормалното функционирање на организмот бидејќи му овозможува на телото да ги добие сите потребни хранливи материи и да ги елиминира штетните материи преку столицата.
Покрај тоа, 80 проценти од имунолошкиот систем се наоѓа во цревата. Дали варењето ќе биде „добро“ или „лошо“ зависи од повеќе фактори, од кои некои се количината на движење и внесот на вода, а еден од најважните е секојдневниот избор на храна. Еве листа на храна која, според WebMD, може да предизвика лошо варење на храната.
Пржена храна
Тие се богати со масти и можат да предизвикаат дијареа. Богати сосови, масни парчиња месо и десерти со путер или богати креми исто така може да предизвикаат дигестивни проблеми. Изберете храна печена во рерна или на скара и лесни сосови кои содржат зеленчук наместо путер или крем.
Цитрус
Богат е со растителни влакна, кои генерално се добри за варење, но исто така е многу кисел, што кај некои луѓе може да предизвика стомачни проблеми. Ако имате стомачни проблеми, јадете портокали, грејпфрут и други агруми во умерени количини или елиминирајте ги (слушајте како вашето тело реагира на нив). Меѓутоа, доколку добро ги поднесувате, уживајте во ова овошје богато со влакна и витамини.
Вештачки засладувачи
Ако џвакате премногу гума за џвакање без шеќер со сорбитол, може да добиете грчеви и дијареа. Храната направена со овој вештачки засладувач може да ги предизвика истите проблеми. ФДА предупредува дека може да добиете дијареа ако јадете 20 или повеќе грама сорбитол дневно, иако дури и многу помали количини може да предизвикаат непријатност кај луѓето кои се многу чувствителни.
Премногу влакна
Храната богата со овие здрави јаглехидрати, како што се цели зрна и зеленчук, е добра за варење. Но, ако одеднаш почнете да јадете многу од нив, вашиот дигестивен систем може да има проблеми со прилагодувањето. Резултатот е гас и надуеност. Затоа, ако моментално не внесувате доволно влакна, постепено зголемувајте ја количината што ја јадете. надуеностШутерсток Влакната се неопходни за редовно варење и добро здравје на цревата. Потребата за влакна варира во зависност од полот и возраста, но во просек е околу 25 до 35 грама дневно. Луѓето кои не консумираат доволно влакна и одеднаш почнуваат да ги консумираат може да имаат дигестивни проблеми.
Грав
Полн е со здрави протеини и влакна, но содржи и тешко сварливи шеќери кои можат да предизвикаат грчеви и гасови. Телото нема ензими кои би можеле да ги разградат. Наместо тоа, бактериите во цревата ја вршат работата. За да ја јадете оваа нутритивно вредна храна без проблем, потопете го сувиот грав најмалку четири часа пред да го готвите и истурете ја водата во која сте го натопени и подгответе ги на вообичаен начин.
Зелка
Никулци од зелка Зелка, брокула и други зеленчуци со крстовидени ги содржат истите шеќери како гравот и предизвикуваат слична реакција во дигестивниот систем. Бидејќи се богати со влакна, тешко се вари. Ќе ви биде полесно на желудникот ако ги зготвите наместо да ги јадете сирови.
Фруктоза
Некои луѓе сметаат дека храната засладена со фруктоза, вклучувајќи газирани пијалаци, бонбони, овошни сокови и печива, тешко се вари. Ова може да доведе до дијареа, надуеност и грчеви.
Зачинета храна
Некои луѓе доживуваат варење или горушица од зачинета храна, особено после обилен оброк. Студиите сугерираат дека лутата состојка во чили пиперките, наречена капсаицин, може да биде виновникот.
Млечни производи
Ако млечните производи предизвикуваат дијареа, надуеност и гасови, можеби сте нетолерантни на лактоза. Ова значи дека немате ензим што го вари шеќерот во млекото и другите форми на млечни производи. Избегнувајте ги овие намирници, а освен тоа, пазарот препозна дека многу луѓе имаат проблеми со варењето на лактозата, а има и млечни производи кои не ја содржат.