Во последниве години расте популарноста на млекото од растително потекло како алтернатива на кравјото млеко. Некои луѓе се загрижени за зголемениот број на научни докази за долгорочните лоши ефекти од консумирањето кравјо млеко. Често се зборува за значителен процент на луѓе кои се нетолерантни на млечниот шеќер лактоза, па може да имаат дигестивни проблеми. Сомнителни се и за проблематичните ефекти од внесувањето на дополнителен естроген и одредени фактори на раст во кравјото млеко и поврзаноста со зголемената шанса за развој на хормонски чувствителни видови на рак, како што се ракот на дојката, јајниците и простатата. Расте загриженоста за катастрофалното влијание на сточарството врз климатските промени, но и врз загадувањето на животната средина, уништувањето на шумите и исчезнувањето на дивите видови.
Како главна предност на кравјото млеко и млечни производи, содржината на калциум и протеини често се истакнува за маркетиншки цели, но ноншалантно се премолчува фактот дека тие се многу богати со заситени масти. Овие масти во нашиот организам поттикнуваат воспалителни процеси, кои според најновите научни сознанија се поврзани со појава на речиси сите хронични болести, вклучително и болести на срцето и крвните садови.
Од друга страна, млекото од соја, како растително млеко кое најдобро му се спротивставува на кравјото млеко во однос на хранливата содржина, има исклучително ниска содржина на заситени масти, а во исто време содржи и голема количина на протеини. Сојата содржи и изофлавони, фитоестрогени за кои, за разлика од естрогенот, се покажа дека не го стимулираат развојот на хормонски чувствителни видови на рак, а исто така можат да ги блокираат естрогенските рецептори и со тоа да ја намалат можноста за негово ширење. Со други зборови, сојата покажа изразито заштитен ефект во однос на ракот. Дополнително, докажано е благотворното дејство на сојата врз здравјето на срцето, па дури и „Американската асоцијација за срце“ се согласи производите со соја да ја носат ознаката „здраво за срцето“.
Резултати од нова научна анализа на студии за ефектите од замена на кравјото млеко со соја
Неодамна познатиот британски гастроентеролог д-р Ален Дезмонд ги објави резултатите од најновата научна анализа на канадските нутриционисти, кои се однесуваат на влијанието на замената на кравјото млеко со млеко од соја во исхраната. Тој вели дека канадските научници откриле дека кога луѓето преминуваат од кравјо млеко на млеко од соја, стануваат поздрави, односно се подобруваат многу биолошки показатели во крвта (биомаркери).
Инаку, докторот вели дека не е точно популарното верување, кое особено се шири на социјалните мрежи, дека млекото од соја е „ултра-обработена храна“, често со додаден шеќер и затоа не може да биде подобро од кравјото млеко, а оваа нова научна мета-анализа несомнено го потврдува тоа. Имено, тој вели дека канадските научници во својата анализа ги земале предвид податоците од 14 висококвалитетни клинички студии (RCT-рандомизирани клинички испитувања) и дошле до заклучок дека кога луѓето преминуваат од кравјо млеко на млеко од соја, има значителни позитивни промени. кај одредени важни здравствени состојби, како што се LDL холестеролот, крвниот притисок и CRP (показател за хронично воспаление во телото). Интересно, позитивните ефекти на млекото од соја биле исти без разлика дали станува збор за млеко од соја со или без додаден шеќер.
Оваа важна научна анализа е направена со цел луѓето кои размислуваат да направат промена во исхраната и да преминат од кравјо на млеко од соја, да се ослободат од сомнежот дека таквата промена може да има лоши последици по нивното здравје. Се чини дека се случува спротивното и дека ваквата промена може да донесе многу придобивки, дури и кога станува збор за млеко од соја со додаден шеќер.
View this post on Instagram