Компирите се суштинска состојка во кујната. Тој е хранлив, заситен, разноврсен и популарен и кај возрасните и кај децата.
Покрај тоа, постојат многу трикови со кои може да се постигнат подобри резултати при подготовката на рецептите со компири.
Ќе ви откриеме трик како да готвите компири за да го добиете најдобриот вкус на оваа храна!
Кој е трикот за добро приготвување на компири?
Оцетот е производ кој секогаш го имаме, без разлика дали е бел или вински, не може да недостасува во нашиот кујнски кабинет. Одличен е како еколошко и ефикасно средство за чистење, како и за козметички производи, но сè уште не знаете што може да направи за компирот. Бидејќи белиот компир има повеќе скроб, тие се идеални (поради нивната брашнеста текстура) за подготовка на вкусно пире. Од друга страна, поцврстите компири (восочна текстура) се идеални за подготовка на помфрит или печен компир. Се што треба да направите е да ги варите компирите 30 минути и по 15 минути варење да додадете сол и малку оцет.
Оцетот им помага на компирите да формираат тенка кора однадвор, па кожата им помага да ја задржат својата форма. Секој оцет што го користите ќе ви помогне. Запомнете да не додавате премногу за да го избегнете горчливиот вкус на компирот. Една кафена лажичка е доволна за 4 или 5 компири. Освен тоа, pH вредноста на оцетот го спречува распаѓањето на пектинот од компирот.
Наместо оцет, можете да користите сок од лимон. Благодарение на овој метод, вкусот на компирот станува поинтензивен. Вреди да се проба, бидејќи компирот со сок од лимон е многу добра комбинација.