Според Меѓународното здружение за млечни производи, сирењето има богата кулинарска историја, а луѓето го произведуваат повеќе од 4.000 години. Постојат 2.000 видови сирење, но кое е најздраво?
Раните студии ја потврдија врската помеѓу високиот внес на заситени масти од млечните производи и зголемениот ризик од срцеви заболувања. Но, полномасните млечни производи можеби не се толку нездрави како што се мислеше, според неодамнешното истражување.
„Сирењето е потполно здраво и може да биде дел од севкупниот план за здрава исхрана“, рече диететичарот Ванеса Рисето по објавувањето на преглед од 2023 година на студии кои покажаа дека сирењето е полно со хранливи материи и има „неутрални до умерени придобивки за здравјето на луѓето“.
Дури и диететичарката Натали Рико се согласува дека во исхраната има место за сирењето.
„Генерално, нема потреба да се избегнува сирење, освен ако човек има алергија на млечни производи. Исто така, добро е да го прескокнете во случај на нетолеранција на лактоза. Сепак, сирењето треба да се третира како прилог, а не како главно јадење“, рече таа.
Кога станува збор за најздравото сирење, свежото сирење е дефинитивен победник.
„Има помалку заситени масти и повеќе протеини од повеќето други сирења“, посочува Рико.
Половина чаша урда со малку маснотии (2%) има:
90 калории
12 грама протеини
2,5 грама масти
5 грама јаглени хидрати
125 милиграми калциум (10% дневна вредност)
Свежото сирење има помал избор од другите видови, а можете дури и да купите верзии со помал натриум.
„Втори во категоријата најздрави сирења се меките сирења како рикота или моцарела, кои се направени од нискомаслено или обезмастено млеко, така што имаат помалку заситени масти и генерално се здрави“, тврди Рико.
Друга добра опција е фета сирењето. Цврстите сирења како што се пармезанот, чедарот и швајцарскиот се природно пониски во лактоза, така што луѓето со нетолеранција на лактоза може да имаат корист од изборот на овие производи.