Ова е најлошата храна за притисок: Ја јадеме секој ден, а не сфаќаме колку му штети на срцето

popara4 август, 20241min00
Screenshot_8

Отприлика секој трет човек во светот страда од висок крвен притисок, а многумина тоа не го ни знаат. Симптомите на таканаречениот тивок убиец често се невидливи, иако високиот крвен притисок го зголемува ризикот од мозочен удар, срцев удар, срцеви заболувања, болести на бубрезите, па дури и васкуларна деменција.

 

 

 

Затоа е многу важно да се грижите за крвниот притисок. За оние со покачени нивоа, здравата исхрана е клучна за да се држи под контрола и да се намали. Всушност, има намирници и пијалоци кои треба да се избегнуваат.

 

Според нутриционистот Беки Греам за The Sun, луѓето кои страдаат од висок крвен притисок треба на прво место да го намалат внесот на сол. Препораката на здравствените експерти е да не се јаде повеќе од шест грама сол дневно, што е околу една кафена лажичка.

 

За луѓето кои страдаат од хипертензија, опасни се и слатките пијалоци, рафинираните јаглехидрати, како што се белиот леб и тестенините, како и обработените и полуготови оброци. Треба да го намалите и внесот на кофеин и алкохол, црвено и преработено месо, јадења со заситени и транс-масти, некои зачини како кечап, чили сос, соја сос и прелив за салата и пица.

 

escort - Korsan taksi - anlaşmalı boşanma