Ова е оригиналниот рецепт за бешамел сос! Неодоливо и вкусно

popara31 октомври, 20241min00
Screenshot_2

Лазањите, тестенините, како и зеленчукот и разните видови месо често е невозможно да се замислат без бешамел сос. Иако се чини дека начинот на подготовка е лесен како пердув, особено кога имате проверен рецепт, многу домаќинки се жалат дека овој сос добива горчлив вкус.

 

 

 

 

Тоа најчесто се случува затоа што дозволуваат млекото да зоврие, па тогаш во него се сипаат растопен путер измешан со брашно, што веќе бил термички обработен.

 

Тоа се две клучни грешки поради кои бешамелот станува невкусен, а понекогаш дури и нејадлив.

За да биде бешамелот кремаст, мазен и со неутрален вкус, важно е во садот со путер и брашно постепено да го сипете добро загреаното млеко.

 

Исто така, температурата на ринглата не смее да биде на максимум; во спротивно брашното ќе почне да горчи. На крај, за бешамелот да биде кремаст, треба постојано да го мешате, како и повеќето други сосови што содржат брашно.

 

Состојки:

– 800 мл млеко

– 2 лажици брашно

– 70 г путер

– сол, бибер, морско оревче (по избор)

 

Подготовка:

Во тенџере ставете го путерот што отстојал на собна температура, па растопете го на тивок оган. Потоа додајте две лажици брашно и благо мешајте за да се соединат путерот и брашното.

Во друго тенџере сипете го млекото, па загрејте го на ринглата. Тргнете го садот од шпоретот пред да зоврие млекото.

 

Во тенок млаз, полека сипајте го млекото во садот со путерот и брашното, цело време мешајќи со лажица за готвење или жица за матење. Температурата на ринглата треба да биде на јачина три ако максималната јачина е 10.

 

Немојте да го ставате целото млеко одеднаш. Тајната на кремастиот бешамел е во постепеното додавање млеко во путерот и брашното.

 

Кон крајот на готвењето, во сосот сипете сол, свежо мелен бибер и по желба свежо рендано морско оревче.

escort - Korsan taksi - anlaşmalı boşanma