Постојат намирници кои се добри за вашата кожа, па сите веднаш помислуваат на зеленчук, здравите масти кои се наоѓаат во авокадото и немасните протеини.
Постојат и „научно поддржани“ намирници кои можат да ви дадат помазна кожа. Според нутриционистот Фиона Лосон, не само што правилната храна може да спречи појава на нови брчки, туку и одредени намирници можат дури и да помогнат во намалувањето на брчките што веќе ги имате.
Манго
Едно истражување покажало дека жените на возраст од 50 до 70 години кои јаделе 85 грама манго четири пати неделно ги намалуваат брчките за само четири месеци. Мангото е богато со каротеноиди кои ја штитат кожата од изложеност на УВ, но тие се и хранлив извор на витамин Ц, кој ја поттикнува синтезата на колаген за да ја направи вашата кожа помазна и поздрава.
Сепак, едно предупредување е дека премногу манго всушност може да ја влоши вашата кожа – тоа е затоа што благото манго содржи шеќер. Шеќерот е всушност состојка која придонесува за разградување на колагенот и може негативно да влијае на вашата кожа. Кога се консумира умерено, позитивните ефекти на манго може да ја надминат неговата содржина на шеќер.
Бадеми
Друга студија покажа дека жените на возраст од 55 до 80 години кои јаделе помеѓу 60 и 70 грама бадеми, исто така, имале намалени брчки по четири месеци. Докажано е и дека бадемите помагаат во намалување на хиперпигментацијата. Овој здрав јаткасто овошје содржи витамин Е, кој е одличен за борба против оштетувањето на ултравиолетовите зраци, и здрави масти за посилна бариера на кожата, што придонесува за помалку брчки и поздрав изглед на кожата.
Темно чоколадо
Десертот е надвор од масата кога се обидувате да ги постигнете вашите цели за нега на кожата, но правите добри избори помагаат. Студијата на жени во Кореја на возраст од 43 до 86 години покажала дека кога пиеле пијалок од темно чоколадо шест месеци, нивните брчки значително се намалуваат.
Пред да излезете и да купите повеќе бонбони, размислете повторно. Високата содржина на шеќер во млечното чоколадо може побрзо да го разложи колагенот. Наместо тоа, изберете темно чоколадо со поголема содржина на какао. Темното чоколадо содржи флаваноли кои го намалуваат оштетувањето на УВ зраците и ја подобруваат хидратацијата.