Домаќинки, обрнете внимание: 2 места каде најчесто го држите маслото можат да го расипат неговиот квалитетот

popara30 јануари, 20251min00
99606_ulje-shutterstock-2176660217_f

Секоја домаќинка има барем неколку различни масла во својата кујна – од сончогледово, до маслиново, до кокосово.

Иако се одлични извори на здрави масти и антиоксиданси, нивното складирање може да биде клучно за зачувување на нивниот квалитет и хранливи својства.

Сепак, повеќето луѓе дури и не знаат дека не ги чуваат правилно и прават основни грешки при складирање.

Температурата може да го оштети маслото

Многумина од нас мислат дека најдоброто место за складирање масло е во близина на шпоретот затоа што сакаме да биде на дофат. Сепак, маслото кое е постојано изложено на топлина може брзо да го изгуби квалитетот. Идеалната температура за складирање на масло не треба да надминува 20°C. Ова правило е особено важно за маслата со пониска точка на чадење, како маслиновото масло.

Повеќе совети за зачувување на маслото во кујната

Исто така, добро е да се земе предвид типот на масло што го користите. Додека некои масла, како кокосовото масло, може да се чуваат на собна температура без никакви проблеми, други, како маслото од ленено семе, подобро се чуваат во фрижидер за да се продолжи нивниот рок на траење.

А, ако откриете дека имате масло кое почнува да се расипува, не го фрлајте веднаш! Расипаното масло сè уште може да се користи надвор од кујната, на пример за алатки за подмачкување или како основа за домашни сапуни.

Правилното складирање на маслата за готвење може да го продолжи нивниот рок на траење. Плус, ќе ги зачувате хранливите материи. Иако е погодно да ги оставите покрај шпоретот или во проѕирни шишиња, размислете да го зачувате нивниот квалитет на долг рок.

escort - Korsan taksi - anlaşmalı boşanma -

loodgieter den haag