Заборавете на гладот и прејадувањето! Палента диетата го менува телото за помалку од една недела

popara15 април, 20251min00
Screenshot_7

Палентата се прави од пченкарно брашно, па веројатно не ви е јасно како е можно да ослабете со неа. Но, експертите истакнуваат дека всушност оваа диета е поедноставна отколку што изгледа.

 

 

 

 

Најважната предност на пченкарното брашно е тоа што е богато со растителни влакна, кои докажано позитивно влијаат на слабеењето. Тоа го постигнуваат со помош на два вида влакна – нутроиза и глукоманан, кои учествуваат во регулирањето на нивото на шеќер во крвта и спречуваат нагли скокови на гликозата кои доведуваат до постојана потреба за грицкање и прекршување на диетата.

 

Освен тоа, растителните влакна докажано го намалуваат апетитот бидејќи го продолжуваат чувството на ситост, а се сметаат и за „јадачи на калории“ бидејќи делуваат како сунѓер и спречуваат таложење на калории во стомакот, колковите, задникот.

 

Исто така, во споредба со повеќето брашна, пченкарното има помала калориска густина, така што можете да имате обилен оброк кој не е толку калоричен како што би бил ако користите бело, пченично брашно.

 

Според „Фетсикрет“, 100 грама жолто пченкарно брашно содржи 361 калории, без холестерол и натриум, како и 76,85 грама јаглени хидрати, 6,9 грама протеини, железо, калциум, калиум, витамин А.

 

Диетата базирана на палента, односно пченкарно брашно, е многу популарна во последните години и често може да се најде на Интернет како трик за брзо слабеење. Наводно, со оваа диета за кратко време се губи вишокот маснотии, а трае само четири дена.

 

Сепак, имајте на ум дека оваs диета не е истражена и нема медицински докази дека е навистина ефикасна и целосно безбедна, затоа не заборавајте да разговарате за тоа прво со вашиот избран лекар или нутриционист.

 

Подготовка на палента за оваа диета

Состојки:

 

– 100 г палента

– 2 чаши вода

– 2 јајца

– сол

– 2 лажички сусам

 

Подготовка:

 

Посолете ја водата и оставете да зоврие, па извадете ја и ставете ја палентата. Вратете го шпоретот, намалете на средна температура, а потоа брзо промешајте и додадете две свежи изматени јајца. Кога ќе биде готово, додадете малку сусам.

 

Мени за диетата со палента

Сите четири дена истото се јаде за три оброци.

 

Понеделник

 

Појадок: 100 г палента, шолја јогурт со малку маснотии и една свежа краставица

 

Ручек: 100 г палента, 50 г младо сирење и еден свеж домат

 

Вечера: 100 г палента, шолја кефир

 

Вторник

 

Појадок: 200 г палента, шолја јогурт со малку маснотии и една свежа краставица

 

Ручек: 200 г палента, 50 г младо сирење и еден свеж домат

 

Вечера: 100 г палента, шолја кефир

 

Среда

 

Појадок: 200 г палента, шолја јогурт со малку маснотии и една свежа краставица

 

Ручек: 200 г палента, 50 г младо сирење и еден домат

 

Вечера: 200 г палента, шолја кефир

 

Четврток

 

Појадок: 200 г палента, шолја јогурт со малку маснотии и една краставица

 

Ручек: 300 г палента, 50 г младо сирење и еден домат

 

Вечера: 200 г палента, шолја кефир