
Фрлањето храна е буквално како фрлање пари во ѓубре, но понекогаш изгледа како да трае само неколку дена пред да почне да се расипува. Сепак, начинот на кој ja чувате во фрижидер всушност може да го предизвика тоа, вели експертот за складирање храна Кејт Хол.
Таа откри некои од најчестите грешки што луѓето ги прават кога станува збор за одржување на свежа храна. „Расипувањето на храна е голем проблем за многу домаќинства. Губиме време и пари“, предупреди таа.
„Сепак, постојат многу мали промени што можеме да ги направиме кои можат да имаат големо позитивно влијание. Со складирање на производите поинаку или усвојување на неколку едноставни навики, можеме значително да го намалиме отпадот од храна, да заштедиме пари и да се осигураме дека ја јадеме храната за која работиме напорно за да платиме“, рече таа.
Еден од нејзините најважни совети е всушност спротивното од она што се чини дека е многу популарно на социјалните мрежи, а тоа е да се подготвуваат овошје и зеленчук однапред. Имено, лупењето на кожата од овошјето и зеленчукот и нивното сечкање би можело да биде причината поради која тие скапуваат побрзо отколку што треба.
Како да чувате бобинки
„Ова може да доведе до побрзо расипување. За вашето овошје и зеленчук да траат што е можно подолго, чувајте ја надворешноста недопрена додека не сте подготвени да ги подготвите или јадете“, истакна Кејт.
Едно од плодовите што е најозлогласено по брзо расипување се бобинките, но има добра причина за тоа и лесно може да се избегне. Пред да го ставите овошјето во фрижидер, внимателно проверете ја кутијата или кесата во која е.
Ако во него се крие една мувлосана бобинка, тогаш тие лесно и брзо можат да го контаминираат остатокот. Извадете ја и измијте ги бобинките пред јадење за да не додадете повеќе непотребна влага.
И, конечно, ако забележите зеленчук во фрижидерот, како моркови, млад кромид или целер, кој изгледа како да почнал да венее, нема потреба да го фрлате. Дехидрацијата може да биде виновникот. Исечете ги краевите и потопете ги во ладна вода. Треба да го „оживее“ зеленчукот, пишува Експрес.