
Секоја домаќинка се труди да го зготви највкусниот ручек. Супите, чорбите, разните сосови често треба да се згуснат, па најчесто на крајот се додава малку брашно помешано со ладна вода.
Користете зеленчук
Додавањето брашно за згуснување на садот е најбрзата опција, но не е многу здрава, бидејќи непотребно трошите дополнителни калории. Постојат подобри начини за згуснување на јадењата кои се исто така многу повкусни. Да речеме дека користите зеленчук што веројатно секогаш го имате дома.
Компирите (1-2 парчиња) сварете ги и изгмечете ги во блендер или убаво изгмечете ги со вилушка за да нема грутчиња. Можете да додадете малку вода за да ја направите смесата покомпактна. Додадете го во супата или сосот и добро измешајте. Компирите немаат силен вкус, па нема значително да го промените вкусот на сосот или чорбата, а е поздрав избор од белото брашно. Можете да користите и пире од друг зеленчук, но во овој случај внимавајте да не го промените вкусот на садот.
Ставете го компиров скроб
Ако имате проблем со глутен, користете компир скроб. Потребна е една лажица скроб помешана со две лажици вода за да се направи кашеста маса. Истурете во садот или сосот и постојано мешајте додека не се згусне.