КРОФНИ ОД ОВЕС: Уникатни и вкусни, сите ќе ви бараат рецепт

popara11 март, 20251min00
116527_screenshot-499_f

Потребно е:

1 голем компир
1 кесичка прашок за пециво
брашно за тркалање
1 јајце
1 голем морков
3,5 лажици овесна каша
1 лажица презла
100 гр урда
сол, бибер и мајчина душица по вкус
масло за пржење

Подготовка

Излупете ги и измијте ги компирите и морковите, па сварете ги. Потоа крупно изрендајте ги и измешајте ги со сирење и овесна каша. Измешајте ги лебните трошки, прашокот за печиво и зачините, па добро измешајте. Изматете го јајцето посебно. Половина тргнете ја на страна, а половина измешајте со смесата. Се меси со рака и се остава во фрижидер половина час. На набрашнета работна површина земете го тестото и со дупка обликувајте крофни. Се тркалаат во брашно, па се премачкува со изматено јајце. Се пржат на добро загреано масло, па се ставаат на хартиени крпи за да се впие вишокот маснотии.