НЕОДОЛИВА ШТРУДЛА СО ОРЕВИ: Миризлив десерт кој е мек како памук

popara25 јануари, 20251min00
111175_shutterstock-497838433_f

Ви треба:

1 кг брашно
1 коцка квасец
1 кесичка прашок за пециво
6 лажици шеќер
5 лажици масло
3 јајца
2 dl вода
2 dl млеко

За полнење:

500 гр мелени ореви
5 лажици шеќер
млеко

Подготовка:

Измешајте млака вода со квасецот и измешајте 2 лажици шеќер и оставете да се активира. Јајцата изматете ги со жица за матење, па додајте ги преостанатите 4 лажици шеќер, прелијте ги со квасецот, топлото млеко, маслото и прашокот за пециво. Постепено промешајте го брашното и замесете меко тесто. Покријте го со крпа и оставете го да нарасне Добиеното тесто поделете го на два дела и развлечете го тенко. Додадете ги мелените ореви, шеќерот и млекото во тенџере за да се навлажни оревите. Мешајте постојано на загреан шпорет, за да омекнат оревите. Наполнете го расклопеното тесто и виткајте го во штрудли. Префрлете ги во плех обложен со хартија за печење.