
Ви треба:
1 кг брашно
1 коцка квасец
1 кесичка прашок за пециво
6 лажици шеќер
5 лажици масло
3 јајца
2 dl вода
2 dl млеко
За полнење:
500 гр мелени ореви
5 лажици шеќер
млеко
Подготовка:
Измешајте млака вода со квасецот и измешајте 2 лажици шеќер и оставете да се активира. Јајцата изматете ги со жица за матење, па додајте ги преостанатите 4 лажици шеќер, прелијте ги со квасецот, топлото млеко, маслото и прашокот за пециво. Постепено промешајте го брашното и замесете меко тесто. Покријте го со крпа и оставете го да нарасне Добиеното тесто поделете го на два дела и развлечете го тенко. Додадете ги мелените ореви, шеќерот и млекото во тенџере за да се навлажни оревите. Мешајте постојано на загреан шпорет, за да омекнат оревите. Наполнете го расклопеното тесто и виткајте го во штрудли. Префрлете ги во плех обложен со хартија за печење.