
Состојки:
2 литри вода
1 пилешки грб
2 пилешки крилца
1/2 бело пилешко месо
околу 30 g корен од целер
1 морков
1 мала главица лук
сол и сушени билки по вкус
1 јајце
1 лажичка масло
4-5 лажици гриз
на врвот на една лажичка прашок за пециво
листови од магдонос по вкус
Подготовка:
Во соодветно јадење ставете го пилешкото, сечканиот целер, исечканите моркови и кромидот (можете претходно да го испечете во фолија), истурете во вода и варете додека месото не омекне. Во меѓувреме убаво изматете го јајцето со вилушка и додадете ги маслото, гризот и презлата. Добро измешајте и оставете го гризот да набабри. Зачинете ја сварената супа со сол, додадете суви зачини и со лажичка истурете ја смесата од гриз во супата (секој пат прво потопете ја лажичката во супата). Кога кнедлите ќе испливаат на површината, варете уште една минута или две и додадете ги исечканите листови магдонос. Оставете ја супата покриена да отстои до сервирање.